Obnova hiš in stanovanj

Vlada o drugem paketu predplačil za obnovo po poplavah

A.S./STA
18. 12. 2023, 22.07
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 22.08
Deli članek:

Vlada se je na dopisni seji seznanila s seznamom upravičencev do drugega sklopa predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih ob poplavah in plazovih v avgustu.

Primož Lavre
/

Predplačilo bo izplačano 2815 upravičencem v skupni višini 18,1 milijona evra. Predplačila bodo sicer izvedena v štirih tranšah, v skupnem znesku okoli 30 milijonov evrov.

Seznam upravičencev na podlagi podatkov iz spletne aplikacije Ajda pripravi ministrstvo za naravne vire in prostor, sredstva pa bo v naslednjih dneh nakazala Finančna uprava RS. Seznam prejemnikov bo zaradi pregledne porabe proračunskih sredstev javno objavljen, so zapisali po seji vlade.

Predplačila

V skladu z novelo zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta se predplačilo za posamezno stanovanje izplača lastniku, in sicer v višini 20 odstotkov ocenjene škode, zavedene v spletni aplikaciji Ajda, kadar znaša ocenjena škoda več kot 6000 evrov, ob upoštevanju podatkov o površini stanovanja iz katastra nepremičnin.

Predplačil se ne izvede za stanovanja v objektih, ki jim v skladu s strokovnim mnenjem vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih grozi visoka nevarnost porušitve ali znatnega poškodovanja objekta.

Predplačila bodo izvedena v štirih tranšah. V prvi tranši, ki je bila izplačana 6. decembra letos, je predplačila prejelo 1932 upravičencev, v skupni višini 4,5 milijona evrov.