Vandranje po Pirenejih

Po šestih letih se je Alex vrnil domov

G.G.
18. 12. 2023, 19.12
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 19.16
Deli članek:

Šest let pogrešani Alex Batty je v soboto prispel v domovino, danes pa je lakomnim novinarjem povedal nekaj besed.

Profimedia
Alex bo živel pri babici Susan Caruana v Oldhamu.

»Vesel sem, da sem tukaj za božič,« je dejal 17-letni Alex Batty, ki je v soboto z letalom pristal na letališču v Manchestru, nastanjen pa bo pri babici.

Njegova zgodba, o kateri smo že pisali, je »filmska«. Leta 2017 je sodišče skrbništvo nad njim podelilo njegovi babici. Njegova mama Melanie Batty in njegov dedek David Batty (ne gre za nekdanjega nogometaša Leedsa) sta ga nato samovoljno odpeljala na enotedenske počitnice na jug Španije. Od tam se ni vrnil domov. Najprej so odšli v Maroko, nato so se vrnili v Španijo in po Alexovih besedah približno tri leta živeli v neki vili, kjer je bilo okoli 10 ljudi. Leta 2021 so se pomaknili ob vznožje Pirinejev in bivali v nekakšni »duhovni«, »potujoči« skupnosti.

Alexa je prejšnjo sredo v zgodnjih jutranjih urah ob cesti v bližini kraja Revel vzhodno od Toulousa zapazil nek dostavljavec in ga pobral, pozneje, ko je izvedel njegovo zgodbo, pa zadevo prijavil policiji. Študent kiropraktike Fabien Accidini, ki je takrat s kombijem tamkajšnjim lekarnam dostavljal zdravila, je za francoski časnik La Depeche pojasnil, da je deževalo ter da se je, ko se je mimo fanta, ki je pešačil ob cesti, peljal še drugič, odločil, da bo ustavil in mu ponudil prevoz. »Bil je kar visok in svetlolas, oblečen v črne kavbojke in bel pulover, nosil pa je nahrbtnik. Pod roko je nosil rolko, v roki pa svetilko,« je dejal Accidini, ki je dodal še, da sta nato s fantom govorila več kot tri ure, pri čemer mu je slednji tudi razkril svojo pravo identiteto in celotno zgodbo.

Greater Manchester Police
Alex Batty, preden je izginil.

Alex je bil nekoliko utrujen, sicer pa zdrav in v dobri psiho-fizični kondiciji. Povedal je, da ga mama ni zadrževala proti njegovi volji, saj bi lahko kadarkoli odšel. In prejšnji teden tudi je, saj si je zaželel bolj konvencionalnega življenja, šolanja in kasneje službe, dovolj je imel »alternativno-zarotniškega sveta«, ki sta mu podlegla njegova mama in dedek. K spremembi pa je prignala tudi nedavna odločitev njene mama, da se po smrti dedka preseli na Finsko. Ker ni hotel z njo, se je odločil za odhod domov v Anglijo.