Slišala je njegov glas

Ugrabljeni, danes 17-letni Alex, ki so ga našli po šestih letih, se vrača domov k svoji babici

R.T.
15. 12. 2023, 12.06
Posodobljeno: 15. 12. 2023, 12.06
Deli članek:

Znanih je nekoliko več informacijami glede včerajšnje odmevne vesti, da so na jugu Francije našli šest let pogrešanega mladeniča Alexa Battyja, ki danes šteje 17 let.

Greater Manchester Police
Alex Batty, preden je izginil.

Vest, da so v sredo ob vznožju Pirenejev na jugu Francije izsledili danes 17-letnega Alexa Battyja iz britanskega Oldhama, ki sta ga leta 2017, ko so bili na enotedenskem dopustu v Španiji, ugrabila mama Melanie Batty in dedek David Batty, se je včeraj hitro razširila po evropskih medijih. Informacije so bile skope, a so pristojni tudi uradno potrdili, da gre za pogrešanega britanskega mladeniča. Alexa sta mama in dedek po tem, ko je sodišče skrbništvo nad njim podelilo njegovi babici, kot kaže odvlekla v nekakšno »duhovno,« »potujočo« skupnost, ki kolovrati na območju Pirenejev. To gorovje na meji med Španijo in Francijo je tudi sicer priljubljeno pribežališče za raznorazne patrone, ki se želijo umakniti sodobni družbi in zaživeti bolj alternativen način življenja.

Kot smo že poročali, je Alexa v sredo v zgodnjih jutranjih urah ob cesti v bližini kraja Revel vzhodno od Toulousa zapazil nek dostavljavec in ga pobral, pozneje, ko je izvedel njegovo zgodbo, pa zadevo prijavil policiji. Študent kiropraktike Fabien Accidini, ki je takrat s kombijem tamkajšnjim lekarnam dostavljal zdravila, je za francoski časnik La Depeche pojasnil, da je deževalo ter da se je, ko se je mimo fanta, ki je pešačil ob cesti, peljal še drugič, odločil, da bo ustavil in mu ponudil prevoz. »Bil je kar visok in svetlolas, oblečen v črne kavbojke in bel pulover, nosil pa je nahrbtnik. Pod roko je nosil rolko, v roki pa svetilko,« je dejal Accidini, ki je dodal še, da sta nato s fantom govorila več kot tri ure, pri čemer mu je slednji tudi razkril svojo pravo identiteto in celotno zgodbo. Dejal naj bi mu, da se želi prebiti do kakšnega večjega mesta, kjer se bo lahko obrnil na veleposlaništvo. Accidini mu je med pogovorom ponudil tudi svoj telefon, da je lahko prek Facebooka kontaktiral babico. »Zdravo babica, jaz sem Alex. Sem v Franciji v Toulousu. Resnično upam, da boš prejela to sporočilo. Rad te imam, želim se vrniti domov,« naj bi ji zapisal.

Po šestih letih ga je vendarle slišala

Alex naj bi pred sredo, ko je naletel na Accindinija, štiri dni pešačil ob vznožju Pirenejev, pri čemer naj bi bil namenjen nazaj na Otok, v svojo domovino k svoji 68-letni babici Susan Caruana. Ta je že leta 2018 izrazila prepričanje, da sta njena hčerka in njen nekdanji mož dečka odpeljala načrtno. Po njenih besedah sta si želela bolj »alternativnega življenjskega stila« ter »nista želela, da bi Alex hodil v šolo,« saj da »ne verjameta v šolski sistem.« Alex in babica Susan sta se zdaj kot kaže po dolgih letih spet slišala. Kot je za Manchester Evening News dejal Susanin soprog Emanuel, sta opravila »kratek« telefonski pogovor. »Srečna je, da je živ in zdrav ter da se vrača domov,« je dejal Emanuel. Alex, ki je bil danes zjutraj še vedno v rokah francoskih socialnih služb, bi se lahko na Otok vrnil že danes. Tiskovni predstavnik francoske policije je dejal, da bo najprej poletel v Manchester in se nato vrnil k babici v Oldhamu. »Ona je njegova zakonita skrbnica, primer je zdaj v rokah policije v Manchestru,« pa je dejal eden od virov pri francoski policiji.

O primeru je na današnji novinarski konferenci spregovoril namestnik načelnika policije v Manchestru Chris Sykes, ki je dejal, da gre za veliko stvar tako za Alexa in njegovo babico kot za celotno skupnost v Oldhamu. Poudaril je, da je tudi njim odleglo in da so bili presrečni, ko so jih francoski pristojni organi obvestili, da so izsledili Battyja. Tudi Skyes je potrdil, da sta Alex in babica po telefonu včeraj zvečer že govorila. Po njegovih navedbah je babica prepričana, da gre za njenega Alexa, a bo morala policija, ko se vrne domov, opraviti »dodatne preiskave.« Po navedbah Sykesa se bo Alex v Združeno kraljestvo vrnil v »naslednjih nekaj dnevih.« Prav tako še vedno ugotavljajo preostale okoliščine, vključno s tem, kje natančno se je Alex vsa ta leta nahajal. Skupnost, v kateri je živel z mamo, naj bi se selila po odročnih pirenejskih dolinah, a fant po navedbah francoskega tožilstva natančne lokacije, od koder je »pobegnil,« ni razkril. Dejal je sicer, da tam ni živel »pod prisilo,« da torej ni bil ujetnik in da je preprosto odšel.