Ugrabljen

Našli šest let pogrešanega dečka, ki je izginil v Španiji

R.T.
14. 12. 2023, 20.10
Posodobljeno: 14. 12. 2023, 20.22
Deli članek:

Alex Batty je bil oktobra 2017, ko bi se moral z dopusta v Španiji vrniti v Združeno kraljestvo, star 11 let. Vse od takrat do včeraj, ko so ga živega in zdravega našli v Franciji, je bil pogrešan.

Greater Manchester Police
Alex Batty, preden je izginil.

Francosko državno tožilstvo je danes potrdilo, da so včeraj v bližini Toulousa našli danes 17-letnega, sicer pa kar šest let pogrešanega Alexa Battyja iz britanskega mesta Oldham. Preiskovalci domnevajo, da je pobegnil neki sekti oziroma »duhovni skupnosti« v Španiji.

Da naj bi v Franciji včeraj »opazili« Battyja, je že prej potrdila tudi policija v Manchestru, kjer so navedli še, da so v stiku s francoskimi organi pregona, da bi ugotovili, ali gre resnično za pogrešanega fanta. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik policije, gre za »zapleteno in dolgotrajno preiskavo,« zato te najnovejše informacije terjajo dodatno preiskovanje in sprejetje »ustreznih zaščitnih ukrepov.« Medtem so tudi iz francoske policije potrdili, da gre v resnici za pogrešanega Battyja, ki je »dobrega zdravja« in policiji že »nudi informacije.« Sporočili so še, da so v stiku s policijo v Manchestru, slednja pa je v stiku z Battyjevo babico.

Odpeljala sta ga mama in dedek

Alex se je oktobra 2017 skupaj s svojo mamo Melanie Batty in dedkom Davidom Battyjem odpravil na dopust v kraj v bližini španske Marbelle. Ko se trojica z dopusta, ki bi moral trajati teden dni, ni vrnila, je primer začela preiskovati policija. Melanie in Davida Battyja še vedno iščejo. Alexova babica Susan Caruana, ki je tudi njegova skrbnica, je že leta 2018 izrazila prepričanje, da sta njena hčerka in njen nekdanji mož dečka odpeljala načrtno, da sta si želela bolj »alternativnega življenjskega stila,« zraven pa sta zvlekla tudi Alexa. »Nista želela, da bi Alex hodil v šolo. Ne verjameta v šolski sistem,« je takrat dejala.

Po poročanju francoskega časnika La Depeche naj Alex policistom ne bi postregel z nobenim osebnim dokumentom, a naj bi jim sam razkril svojo identiteto, pri čemer naj bi se s tem, da gre za Battyja, popolnoma skladala tako njegov videz kot zgodba, ki jo je razkril. Po več dnevih pešačenja ga je na cesti ob vznožju Pirenejev pobral nek študent, ki se mu je vse skupaj zdelo sumljivo, zato je poklical policijo. Fant, ki ga je pobral, je govoril samo angleško. Razkril naj bi mu, da je živel v neki »duhovni« ali »potujoči« skupnosti v Španiji. Tako je bilo do leta 2021, nato so prispeli na jug Francije. V skupnosti domnevno ni živel pod prisilo. Po lastnih besedah naj bi jo zapustil, ker se mu je zdela mama »čudna« in ker si ni želel takega življenja. Sicer pa naj bi po poročanju časnika po obronkih Pirenejev peš kolovratil več dni. Območje je znano po tem, da privablja ljudi, ki si želijo nekoliko bolj alternativnega življenja, poroča britanski BBC.