Zdravstveni dom Idrija

Imajo opremo in kadre, ljudje pa morajo na preiskave drugam

Saša Dragoš
14. 12. 2023, 19.55
Deli članek:

V Zdravstvenem domu Idrija obljubljajo, da bo od maja okrog 2000 občanom brez izbranega zdravnika ta na voljo. Pač pa bo moralo zaradi odvzema programov rentgenske diagnostike in ambulante za razvojne potrebe otrok tako v Idriji kot v večini majhnih občin, tudi v Tolminu, na tisoče občanov pomoč iskati samoplačniško, v Ljubljani ali Šempetru.

Saša Dragoš
V Zdravstvenem domu Idrija opozarjajo na diskriminacijo, ki jo država izvaja v majhnih občinah.

»Imamo nov rentgen, zanj obnovljene prostore in dovolj radioloških inženirjev za sprotno opravljanje diagnostike, a nam je država program odvzela. Brez rešitve kritičnega zapleta paciente čakajo ne le dolge vožnje v večje kraje, pač pa tudi daljše čakalne vrste,« je direktor Zdravstvenega doma Idrija (ZDI) mag. Tomaž Glažar opozoril na nov problem v osnovnem zdravstvu v majhnih, odmaknjenih občinah.

Ministrstvo za zdravje je Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) naložilo, da ne sme podpisati pogodb s tistimi, ki imajo 0,2 ali manj timov v posameznih zdravstvenih dejavnostih. Gre za zdravstvene domove in domove starejših občanov v manjših in odmaknjenih občinah. Nefinanciranih bo ostalo kar 163 javnih zdravstvenih programov po vsej Sloveniji.

»Ker je to poleg nas v naši regiji doletelo tudi Tolmin, pomeni, da se bodo v Sloveniji najbolj oddaljeni občani, od Trente prek Cerknega in Idrije, vozili v večje centre in skupaj z zdravniki izgubljali čas za hitro diagnostiko. Ker imajo v številnih večjih centrih, za razliko od nas, za rentgensko diagnostiko daljše čakalne vrste, nam ni jasno, zakaj se je država odločila za ukinitev. Uprli smo se, a še nimamo odgovora,« pojasnjuje Glažar.

Saša Dragoš
Strokovni vodja ZDI Miloš Simov in direktor mag. Tomaž Glažar z dobrimi in slabimi novicami za občane Idrije in Cerknega.

Podobna težava bo nastala zaradi ukinitve programa otroške razvojne ambulante. »Tu utegne biti problem še večji. Gre za otroke z različnimi prikrajšanostmi in tako bo morala na pot, po pomoč v oddaljene ambulante z resnično dolgimi čakalnimi dobami, vsa družina. Mi imamo dobro utečeno razvojno, med prvimi v Sloveniji oblikovano ambulanto, ki potrebe otrok zelo dobro pozna,« poudarja.

»Gre za dodatno znižanje kakovosti življenja v prizadetih občinah in večplastno diskriminacijo. Naša RTG-diagnostika je hitra, kar je ključno za zdravljenje; 40 let stara razvojna ambulanta pa je nepogrešljiva za otroke, zlasti za dojenčke. Zdaj bodo cele družine izgubljale čas z vožnjami in čakanjem na obravnave, saj tovrstnih ambulant v državi primanjkuje. RTG bo dostopen samoplačniško, a ne socialno ogroženim,« je dodal strokovni vodja ZDI Miloš Simov.

Nadomestna ambulanta je dobro opravila delo

Po vrnitvi zdravnice s porodniškega dopusta je v Idriji brez izbranega zdravnika še 2000 občanov. Ekipo sta dopolnili dodatni zdravnici – pediatrinja iz Srbije in splošna zdravnica iz BiH. Ko bo slednja maja opravila strokovni izpit, bo zdravnika lahko izbrala večina občanov. »Nadomestna ambulanta je med pomanjkanjem zdravnikov dobro opravila delo. Na sprejem je bilo treba čakati nekaj dni, a pritožb občanov skoraj ni bilo,« je povedal Simov.

Odsotnost ginekologa naj bi rešili februarja. Težje bo odpraviti večmesečno čakanje na fizioterapevtsko obravnavo. »Pri tej imamo tudi problem pomanjkanja prostorov. Ker v Cerknem še ni nove zdravstvene postaje, bomo ambulanto začasno odprli v večnamenskem centru,« obljublja Glažar.

Za Cerkno imajo na voljo tudi pediatrinjo, a bo lahko začela delati šele v novi postaji. »Pripravljamo idejni načrt zanjo. Upamo, da bo postaja nared do leta 2025,« napoveduje Glažar. Čeprav bo občina Cerkno zanjo dobila dobrega pol milijona evrov iz EU, bo dva milijona evrov vredno naložbo težko izvedla do želenega datuma.