Silvestrovanje

V Srbiji za novoletne praznike zapolnili že blizu 90 odstotkov namestitev

A.S./STA
15. 12. 2023, 11.56
Posodobljeno: 15. 12. 2023, 13.17
Deli članek:

V Srbiji so za novoletne praznike po navedbah nacionalne zveze turističnih agencij (Juta) doslej zapolnili že med 80 in 90 odstotkov namestitvenih zmogljivosti, poročajo srbski mediji. Državi se obeta zelo dobro turistično leto.

Leon Novak
Fotografija je simbolična.

Direktor Jute Aleksandar Seničić je za srbsko javno radiotelevizijo RTS v četrtek ocenil, da bo letošnja turistična sezona rekordna, povečuje pa se tudi število nočitev v srbskih hotelih in apartmajih.

Po podatkih srbskega zavoda za statistiko so se cene namestitev zvišale za 13 odstotkov, a Seničić meni, da kljub višjim cenam ostajajo konkurenčni.

"Srbijo počasi vodimo med destanicije, kjer turisti preživljajo vikende, pa tudi nekaj več časa, da bi obiskali večji del Srbije," je povedal za RTS. Po njegovih besedah ob koncu leta zapolnijo vse namestitvene zmogljivosti, posebno v večjih mestih, kot so Beograd, Novi Sad, Niš in Kragujevac. Dobro so obiskani tudi drugi deli države.

Največ tujih gostov prihaja iz Bolgarije in Romunije, vse več pa je tudi gostov z Madžarske, Turčije, Grčije ter drugih delov Evrope. Prav tako se povečuje število turistov iz Kitajske, kar je po oceni direktorja Jute posledica neposredne letalske povezave med Beogradom in Pekingom.