Projekt trajne preselitve

V Slovenijo za vedno preselili štiri sirske družine iz Turčije

J.V.
15. 12. 2023, 10.55
Posodobljeno: 15. 12. 2023, 11.00
Deli članek:

V Slovenijo so prispele štiri sirske družine in en posameznik, ki jih je vlada v okviru projekta trajne preselitve izbrala in sprejela iz Turčije. Trajna preselitev je način zagotavljanja zakonitih poti v Evropo za osebe, ki potrebujejo zaščito, poudarjajo v sporočilu javnosti.

Primož Lavre
Konec januarja 2024 lahko pričakujemo drugo skupino s 27 državljani Afganistana.

Vlada je 1. decembra lani sprejela sklep, s katerim je določila, da bo Slovenija iz Turčije sprejela 50 državljanov Sirije ali Afganistana, ki se jim lahko v Sloveniji prizna status begunca. Kot prednostne kategorije so določili družine, matere samohranilke, samske ženske in do pet mladoletnikov brez spremstva, predvsem žrtve letošnjega potresa v Turčiji.

V projektu je Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov sodeloval z Visokim komisariatom ZN za begunce. Na podlagi njihove dokumentacije so skupaj s predstavniki ministrstva in policije opravili pogovore z begunci o izpolnjevanju pogojev za priznanje statusa begunca v Sloveniji in integracijskih potrebah ter opravili varnostno preverjanje. Predstavili so jim tudi našo državo, kulturo in običaje. Na tej podlagi je bil nato pripravljen končni izbor 50 oseb, ki izpolnjujejo vse predpisane pogoje in jim bo ob prihodu v Slovenijo takoj priznan status begunca. 

Prva skupina 23 državljanov Sirije je kot rečeno včeraj prispela v Slovenijo. Konec januarja 2024 lahko pričakujemo drugo skupino s 27 državljani Afganistana. Nastanjeni bodo v kapacitetah Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov. Slovenija bo za vsako preseljeno osebo prejela finančna sredstva iz evropskega Sklada za azil, migracije in vključevanje.

Odločitev vlade je izraz solidarnosti

Odločitev vlade o sprejemu 50 državljanov Sirije ali Afganistana iz Turčije je izraz solidarnosti, število pa sorazmerno obremenitvam in zmogljivostim sistema integracije oseb s priznano mednarodno zaščito. Turčija je največja država gostiteljica beguncev, z največjimi ocenjenimi potrebami po preselitvi na svetu. Slovenija je v preteklosti enkrat že sodelovala v projektu trajne preselitve, in sicer je bilo na podlagi sklepa vlade v letu 2016 v Slovenijo preseljenih 34 oseb iz Turčije, vsi so bili državljani Sirije.

Slovenija je v razpravah na ravni EU večkrat podprla prizadevanja Evropske komisije v zvezi s trajnimi preselitvami in premestitvami. Ukrepi, povezani s trajnimi preselitvami, so namreč eden od pomembnejših elementov migracijske politike EU. Države članice lahko uporabljajo trajne preselitve kot pomemben element solidarnosti za nudenje zaščite osebam, ki potrebujejo mednarodno zaščito, in tudi kot strateški instrument, s katerim upravljajo migracije. S tem pomagajo zmanjšati spodbude za tihotapljenje in trgovino z ljudmi oziroma omogočajo osebam, ki potrebujejo zaščito, zakonito možnost poti v EU.