Prekinitev odnosov

Putin pravi, da ga Macron nič več ne pokliče

J.V.
15. 12. 2023, 09.55
Posodobljeno: 15. 12. 2023, 10.03
Deli članek:

Ruski predsednik je v rednem nastopu pred novinarji komentiral odnose s Francijo.

Profimedia
Ravpita fotografija Macrona na obisku v Kremlju le nekaj dni pred pričetkom ruske agresije v Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin pravi, da je francoski predsednik Emmanuel Macron prekinil odnose z njim, da ga nič več ne pokliče po telefonu, kaj šele obišče.

Macron se je pred izbruhom vojne v Ukrajini tržil kot nekakšen posrednik v prizadevanju za zmanjšanje napetosti med Zahodom in Rusijo. Par dni pred pričetkom invazije se je mudil v Moskvi. Fotografije Macrona in Putina, ki sedita na nasprotnih koncih dolge mize v Kremlju, so postale viralni hit in zlovešča slutnja Putinove nepripravljenosti na pogajanja, piše Politico.

Včeraj je novinar francoskega kanala TF1 Putina vprašal o trenutnem stanju odnosov med voditeljema. Putin mu je odvrnil, da sta imela precej dobre delovne odnose, ki pa jih je Macron prekinil. Ob tem je Putin dodal, da je Rusija pripravljena na nadaljne sodelovanje s Francijo. Tudi če do otoplitve odnosov ne bo prišlo, bodo Rusi po Putinovih besedah razmeram "kos".

Je pa Putin med maratonsko sejo odgovarjanja na vprašanja novinarjev pohvalil slovaškega in madžarskega premierja Roberta Fica ter Victorja Orbana, ki ju je označil za "pronacionalna" voditelja. "Vsi ostali so odvisni od starejšega brata," je dejal Putin, pri čemer je imel v mislih ZDA.