Energetski zakon

Gospodarsko združenje: Predlog energetskega zakona brez posluha za porabnike

A.S./STA
18. 12. 2023, 19.39
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 19.42
Deli članek:

Določila predloga novega energetskega zakona ne upoštevajo trenutnega stanja v Sloveniji in so brez posluha za končne porabnike oziroma potrošnike, so ocenili v Gospodarskem interesnem združenju za utekočinjeni naftni plin (GIZ UNP). Plin so izpostavili kot stabilno in cenovno sprejemljivo rešitev v energetskem prehodu.

Profimedia
/

"Izjemno rigidno zastavljen" predlog zakona po ocenah združenja prelaga veliko finančno breme na vse gospodinjske odjemalce. "Ne upošteva raznolikosti stavb, potreb ter omejenih možnosti gospodinjstev na podeželju in tistih, ki nimajo dostopa do določenih omrežij," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Predlagani pristop po njihovih navedbah popolnoma zanemari končne odjemalce energije, ki nimajo finančnih sposobnosti slediti predvidenim zakonskim omejitvam, torej pokriti stroškov investicije denimo v toplotno črpalko.

"Tovrstna določila so škodljiva in prizadenejo še posebej tisti segment prebivalstva, ki zaradi finančnih zmožnosti po izteku prehodnega obdobja ne bo zmogel investicije v nov ogrevalni sistem ali predelavo starega. Ob tem je treba upoštevati tudi dejstvo, da nekateri objekti zaradi svoje konfiguracije ne dopuščajo prehoda na drug energent ali pa zahtevajo ogromno investicijo za ta prehod," so navedli.

Vključevanje obnovljivih virov energije je po njihovih besedah "vsekakor prihodnost", a je treba prispevek k stroškovno učinkovitemu razogljičenju stavb omogočiti vsem tehnologijam ogrevanja, ki so pripravljene na uporabo obnovljivih virov energije.

Odprava koncesij

Opozorili so tudi na po njihovih besedah sporna določila glede postopne odprave koncesij za distribucijo plina. Trenutno dostopna omrežja omogočajo številnim uporabnikom enostaven in zanesljiv dostop do energije, ki od njih ne zahteva dodatnih investicij. "Zato ni realno pričakovati, da bi v urbanih naseljih uporabniki lahko prešli na drug energent, če se koncesije ne bi podaljšale," so navedli. Poleg tega je predlog na tem področju po njihovih navedbah precej nejasen.

Utekočinjen naftni plin

Utekočinjen naftni plin je enostavno dostopen in predstavlja pomembno alternativo v nacionalnem energetskem portfelju, saj ponuja stabilno in cenovno sprejemljivo energetsko rešitev, so izpostavili v združenju. Sistemi, ki temeljijo na tem plinu, ne zahtevajo drage infrastrukture in vlaganj v omrežja, tak plin pa je lahko dostavljen tudi na težko dostopna in odmaknjena območja. "Velja za enega najčistejših fosilnih goriv, saj ob izgorevanju skoraj ne nastajajo pepel in prašni delci, z izgorevanjem pa se ustvarja bistveno manj ogljikovega dioksida kot v primeru uporabe kurilnega olja ali drugih trdih goriv," so poudarili.

Kot so dodali, so številne druge evropske države pri zakonodaji na tem področju bolj prilagodljive.

Prenovljen energetski zakon

Vlada je predlog prenovljenega energetskega zakona sprejela v začetku meseca. Med številnimi določili je tudi, da z julijem prihodnje leto pri graditvi nove stanovanjske stavbe projektiranje in vgradnja kotlov na zemeljski plin ali utekočinjen naftni plin ne bosta več dovoljena, razen če ne bo res nobene druge tehnične možnosti, kar pa bo treba podrobno dokazovati. Predvidene so tudi omejitve pri koncesijah za distribucijo zemeljskega plina.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so v odzivu na kritike predloga izpostavili odgovoren značaj takšnih predlogov, tako v luči zmanjševanja uvozne odvisnosti kot zelenega prehoda. Obenem so poudarili postopnost predlaganih rešitev.