sum širjenja nezakonitih vsebin

Evropska komisija začela pravni postopek proti omrežju X

S.Č./STA
18. 12. 2023, 14.22
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 14.27
Deli članek:

Evropska komisija je v skladu s svojimi pristojnostmi v okviru evropskega akta o digitalnih storitvah (DSA) odprla pravni postopek proti družbenemu omrežju X, ki je v lasti milijarderja Elona Muska. Podjetje X sumijo širjenja dezinformacij in nezakonitih vsebin, kršitev predpisov v povezavi s preglednostjo in zavajanja uporabnikov.

Profimedia
Elon Musk

"Vsako kršitev naših pravil obravnavamo zelo resno. Dokazi, ki jih imamo na voljo, zadostujejo za uraden začetek postopka proti podjetju X," je dejala izvršna podpredsednica Evropske komisije in komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

"Z današnjim začetkom postopka proti podjetju X je jasno, da je konec obdobja, ko so se velike spletne platforme obnašale, kot da so prevelike, da bi jim bilo mar," pa je povedal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton. "Sedaj bomo začeli poglobljeno preiskavo o tem, ali podjetje X izpolnjuje svoje obveznosti pri preprečevanju širjenja nezakonitih vsebin in dezinformacij, zagotavljanju preglednosti delovanja platforme in oblikovanju uporabniškega vmesnika," je dodal.

 V izrednih okoliščinah lahko pristojni organi podjetjem tudi začasno prepovedo delovanje v EU

V skladu z nedavno sprejetim evropskim aktom o digitalnih storitvah (DSA) za 17 zelo velikih spletnih platform (VLOP), ki imajo v EU več kot 45 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno, veljajo strožja pravila. Med platforme, ki so podvržene okrepljenemu nadzoru Evropske komisije, spada tudi omrežje X. Evropska komisija je že oktobra od podjetja X zahtevala informacije, da bi preverila skladnost delovanja platforme z DSA. Breton je takrat Elona Muska v pismu opomnil na dolžnost odstranjevanja nezakonitih vsebin, med drugim je šlo za vsebine, povezane z napadi palestinskega gibanja Hamas na Izrael.

Po današnjem uradnem začetku postopka bo komisija nadaljevala z zbiranjem dokazov, opravljanjem razgovorov in inšpekcijskih pregledov. Ob tem bo upoštevala vsakršno zavezo podjetja X, da bo odpravilo morebitne nepravilnosti. Rok za zaključek postopka ni določen.

Komisija lahko v skladu z DSA platformam naloži globe, ki v primeru dokazanih kršitev lahko znašajo do šest odstotkov njihovega globalnega prometa. V izrednih okoliščinah lahko pristojni organi podjetjem tudi začasno prepovedo delovanje v EU.