zaradi pomanjkanja delovne sile, zlasti v kmetijstvu

Grčija namerava 30.000 migrantom izdati dovoljenja za bivanje in delo

S.Č./STA
18. 12. 2023, 13.20
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 13.23
Deli članek:

Grška vlada namerava okoli 30.000 migrantom, ki so nezakonito vstopili v državo, izdati dovoljenja za bivanje in delo. V ta namen je danes parlamentu posredovala predlog spremembe ustrezne zakonodaje. Kot je pojasnil grški minister za delo Adonis Georgiadis, se je vlada za to odločila zaradi pomanjkanja delovne sile, zlasti v kmetijstvu.

Profimedia
Grška vlada namerava okoli 30.000 migrantom, ki so nezakonito vstopili v državo, izdati dovoljenja za bivanje in delo.

V skladu s predlogom vlade bi se legaliziralo tiste migrante, ki lahko dokažejo, da v državi živijo že tri leta, niso storili nobenega kaznivega dejanja in imajo ponudbo za delo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Georgiadis je prepričan, da bo predlog pomagal v boju proti neprijavljenemu delu. Tisti, ki so doslej delali na črno, bi bili vključeni v socialno in pokojninsko zavarovanje ter bi plačevali ustrezne prispevke, je dodal.

Grčija je ena glavnih destinacij za migrante

Predvsem pa bi se lahko zapolnila številna prosta delovna mesta v državi. Po podatkih lokalnih medijev namreč trenutno primanjkuje približno 70.000 delavcev na področju kmetijstva. Na deset tisoče nezasedenih delovnih mest je tudi v turističnem in gradbenem sektorju.

Grčija je ena glavnih destinacij za migrante, ki poskušajo priti v EU. Po podatkih Združenih narodov je do 10. decembra letos po kopnem ali morju iz Turčije v Grčijo prispelo skoraj 45.000 migrantov.