bo uvedba diktature resnično izpeljana?

Trump znova razburil z izjavami glede priseljencev

S.Č./STA
18. 12. 2023, 12.17
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 12.20
Deli članek:

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je konec tedna razburil javnost s svojimi izjavami, da priseljenci v ZDA zastrupljajo ameriško kri. Na predvolilnem nastopu je poleg tega hvalil ruskega predsednika Vladimirja Putina ter madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana, poročajo ameriški mediji.

Profimedia
Donald Trump

"Priseljenci, ki vstopajo v ZDA, zastrupljajo kri naše države," je Donald Trump v soboto dejal na predvolilnem dogodku v mestecu Durham v zvezni državi New Hampshire. Ta izjava je nemudoma sprožila primerjave z voditeljem nacistične Nemčije Adolfom Hitlerjem.

Trump je na zborovanju požel aplavz, ko je citiral Putina, hvalil Orbana in napadal priseljence. Zbrani so bili navdušeni tudi, ko je udeležence napada na ameriški kongres 6. januarja 2021 označil za talce, ne pa kriminalce.

Svarijo, da bo v primeru ponovne izvolitve ukinil ustavo in uvedel diktaturo

Orbana je predstavil kot primer zelo spoštovanega neliberalnega voditelja, ki nasprotuje priseljevanju in lahko reši zahodni svet. Na zborovanju je citiral tudi Putinovo izjavo, da je ameriški politični sistem zaradi kazenskih pregonov proti njemu gnil in se ne more pretvarjati, da lahko soli pamet drugim.

Nekdanji predsednik ZDA je že pred tedni razburil z napovedjo, da bo po prihodu na oblast opravil z levičarsko golaznijo. Demokratski kritiki pa svarijo, da bo v primeru ponovne izvolitve ukinil ustavo, uvedel diktaturo in nasilno zatiral vse proteste.

Trump sicer že od leta 2016, ko je prvič kandidiral za predsednika ZDA, uživa v dajanju izjav, ki razburjajo njegove kritike z levega političnega pola in navdušujejo njegove podpornike.