Poskus umora

Groza v mariborskem parku: Luka, ki je takrat vihtel sekiro, zdaj molči

S.R./STA
18. 12. 2023, 11.37
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 14.14
Deli članek:

Tožilstvo 23-letnemu Luki Gašpariču očita, da je septembra lani v mariborskem mestnem parku na grozovit in zahrbten način stregel po življenju nekdanjega dekleta. Sojenje na mariborskem sodišču se je začelo danes.

Igor Napast
Luka Gašparič

Gašpariču, ki je obtožen poskusa umora svojega nekdanjega dekleta, je tožilstvo, ki ga zastopa tožilec Darko Simonič, danes predstavilo vsebino obtožnice. Tožilstvo mlademu Mariborčanu očita, da je nekdanje dekle s pretvezo, da jo tam čakajo njegova pisma, zvečer zvabil v park, potem pa čakal skrit, vse dokler ni prišla na dogovorjeno mesto. Takrat naj bi jo napadel s kuhinjsko sekiro, jo podrl na tla in z njeno glavo udarjal v tla. Po besedah tožilca ji je pri tem povzročil številne poškodbe, med drugim tudi odsekal prst, in z napadom končal šele takrat, ko sta tja prišla mimoidoča, ki sta slišala dekletove krike. Kmalu je prišla tudi policija, 21-letna oškodovanka pa je ostala pri življenju le po srečnem naključju, ker ji je bila še pravočasno nudena nujna pomoč, je povedal Simonič.

Nato je pred sodni senat pod vodstvom Danile Dobčnik Šošterič stopil obtoženi in povedal, da razume, kaj se mu očita. Obenem je izjavil, da se danes ne bo zagovarjal, po besedah njegovega zagovornika Žige Podobnika pa si pridržuje pravico do zagovora v nadaljevanju glavne obravnave.

Pravi, da sta bila 14 dni par

Predsednica senata je prebrala zagovor obtoženega tekom preiskave. Takrat je povedal, da sta se z omenjenim dekletom družila nekaj mesecev, kakšnih 14 dni sta bila tudi par, čeprav naj bi vedel, da ima ta težave. Povedal je, da mu je ves čas govorila o svojih težavah, on pa ji je poskušal pomagati, vse dokler ni ugotovil, da je razmerje treba zaključiti. Ko ji je povedal, da se ne bosta več videvala, je dekle po njegovih besedah vztrajalo, da ostaneta skupaj. Takrat je, kot je zatrdil v preiskavi, sklenil, da jo bo prestrašil in tako odvrnil od sebe. Ko je začela kričati, pa se ne spomni ničesar več, je dejal.

Za zaprtimi vrati

Danes je na sodišče prišla tudi oškodovanka, ki je prosila, da se med njenim zaslišanjem izključi javnost. Tožilstvo je s tem soglašalo, prav tako tudi obramba, ki pa je želela, da se javnost izključi iz celotne glavne obravnave. Odvetnik Podobnik je to obrazložil z željo po zaščiti osebnega življenja obtoženega, oškodovanke in obtoženčeve družine, s čimer pa se tožilec Simonič ni strinjal. Po njegovih ocenah je izključitev javnosti možna le še pri zaslišanju mame obtoženega, ne pa tudi pri ostalih pričah, saj te po besedah Simoniča sploh ne bodo govorile o omenjenih osebnih zadevah.

Sodni senat je po posvetu soglašal z izključitvijo javnosti za čas zaslišanja oškodovanke, ne pa tudi iz celotne glavne obravnave. Naslednji narok v tej zadevi je razpisan v četrtek.

Obtoženi, ki se trenutno nahaja v priporu, na junijskem predobravnavnem naroku ni priznal očitkov. Tožilec mu je v primeru priznanja krivde ponudil 17 let zapora.