Reševanje

Na Jalovcu turnega smučarja snežna kloža odnesla 500 metrov v globino

S.R.
18. 12. 2023, 10.44
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 10.49
Deli članek:

Policija je sporočila več podrobnosti o včerajšnji hudi nesreči na Jalovcu, v kateri se je huje poškodoval 36-letni turni smučar.

Gorska Reševalna Zveza Slovenije
Fotografija je arhivska.

Poročali smo že, da je včeraj dopoldne na južnem območju Jalovca v bovški občini plaz zasul turnega smučarja, ki je nato po posredovanju reševalcev pristal v Splošni bolnišnici Jesenice. Tja ga je s helikopterjem prepeljala dežurna ekipa GRS na Brniku.

Več informacij o dogodku je danes pojasnil tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik, ki je dejal, da je včeraj malo po 5. uri zjutraj iz doline Tamar po zimski poti na Jalovec krenila skupina štirih moških, starih 24, 36, 49 in 53 let. S seboj so tovorili tudi opremo za turno smučanje, ki so jo nato odložili še pred samim vzponom na vrh 2645 metrov visokega Jalovca. Po takrat še zamrznjeni podlagi so vrh dosegli ob približno 10. uri, nato so se z njega spustili po varnejši poti, nazaj v dolino pa so nameravali odsmučati, a je vmes posegla nesreča.

Ko so ob približno 11.30 uri prispeli na južno pobočje Jalovca, je 36-letni turni smučar hodil nekaj metrov pred ostalimi. Pobočje je prečkal mimo stene preko prelomnice, ko se je nad njim nenadoma odlomila približno deset metrov široka snežna kloža. Čez previs ga je odnesla približno 500 metrov nižje v Loški žleb. Preostali v skupini so o nesreči nemudoma obvestili reševalce. Slednji so huje poškodovanega 36-letnika, ki sicer prihaja s Celjskega, na kraju oskrbeli, nato so ga z vojaškim helikopterjem prepeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico na Jesenice. Preostali člani skupine so se nato v dolino vrnili s turnimi smučmi. Policisti bodo o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.