Žarko Gorenjc

Višji sodniki v primeru nepravnomočno obsojenega morilca naredili izjemo

J.V.
18. 12. 2023, 12.45
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 12.52
Deli članek:

Ljubljanski višji sodniki so po pritožbi odločili, da primera ne bodo vračali nazaj na prvo stopnjo, ampak bodo kar sami opravili glavno obravnavo in na njej zaslišali več izvedencev.

Robert Balen/Večer
Obdolženi Žarko Gorenjc je bil na prvi stopnji za umor obsojen na 23 let zapora, obsodbo pa zdaj izpodbija pred višjimi sodniki.

Ljubljanski višji sodniki so danes pričeli glavno obravnavo v primeru Žarka Gorenjca, ki je bil na prvi stopnji obsojen na 23 let zapora zaradi umora soproge Jasne. V domači hiši v Dolah pri Polici jo je 5. marca predlani, ko mu je napovedala ločitev, zadavil s pasom kopalnega plašča. Obtoženi je vztrajal pri dosedajem zagovoru, v katerem pravi, da je bil on njena žrtev, da je vršila totalen nadzor nad njegovim življenjem. Dejanje sicer obžaluje, natančnega dogajanja pa se zaradi pomirjeval in kokaina ne spominja čisto natanko. 

Na obsodbo ljubljanskega okrožnega sodišča sta se pritožili tako tožilstvo, ki je za umor predlagalo 28-letno zaporno kazen, kot tudi obramba. Slednja je namreč prepričana, da kritičnega dne ni šlo za umor iz zahrbtnih nagibov, pač pa uboj. Obramba je tako predlagala, da se sodba okrožnega sodišča razveljavi in da se v ponovljenem postopku dopolni dokazni postopek glede ugotavljanja prištevnosti Gorenjca v času storitve kaznivega dejanja. Višji sodniki so potem odločili, da zadeve ne bodo vračali na prvo stopnjo, ampak bodo sami opravili obravnavo, kar se dogaja zelo redko, in na njej zaslišali več izvedencev, tudi iz tujine.

Zagovornika obtoženca Marko Makuc in Gorazd Fišer sta na Hrvaškem namreč našla izvedenko Sanjo Elizabeth Radeljak, ki s precejšnjo stopnjo verjetnosti ocenjuje, da je bil Gorenjc v času umora neprišteven. Radeljak bo besedo pred ljubljanskimi višjimi sodniki predvidoma dobila v začetku prihodnjega leta, medtem ko sta za danes predvideni zaslišanji toksikologinje Majde Zorec Karlovšek in psihiatra Petra Preglja. Obramba je v pritožbi izpodbijala tudi višino izrečene zaporne kazni, prepričana, da je sodišče pri izreku dalo premajhen poudarek olajševalnim okoliščinam. Za kaznivo dejanje uboja predlaga sedem let zapora, če bo višje sodišče vztrajalo pri kaznivem dejanju umora, pa 15 let zapora.