Žarko Gorenjc

Za morilca lažnjivca tožilstvo zahteva 28 let zapora

J.V.
15. 2. 2023, 06.25
Deli članek:

5. maja predlani je v domači hiši v okolici Grosuplja s pasom kopalnega plašča zadavil soprogo, ker mu je napovedala ločitev. Sodba bo znana kmalu.

Svet24
Žarko Gorenjc na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Tožilci Žarku Gorenjcu, bankirju in nekdanjemu policistu, očitajo umor iz nizkotnih nagibov, natančneje brezobzirnega maščevanja, za kar mu grozi najmanj 15 in največ 30 let zapora. "Če bi želel, bi se lahko med dejanjem ustavil," je včeraj v končni besedi poudarila tožilka Ana Kirm. Pa tudi, da "obtožencu ni za verjeti niti besede". Sodba senata ljubljanskega okrožnega sodišča bo znana v začetku prihodnjega tedna, po zaključnih besedah obrambe.

Gorenjc se sicer brani, da je bil on njena žrtev, da je vršila totalen nadzor nad njegovim življenjem. Nad njim se je Jasna menda znesla tudi tisto noč, ko je umrla. Svoje dejanje obžaluje, dogajanja pa se zaradi pomirjeval in kokaina ne spominja čisto natanko. Priče, gre za bližnje sorodnike žrtve, prijatelje in sodelavce, pa so orisale povsem drugačno zgodbo kot obtoženi, je v končnih besedah med drugim poudarila tožilka Kirm.

Olajševalnih okoliščin, razen nekaznovanosti, tožilka ni našla; zahteva 28 let zapora in podaljšanje pripora do pravnomočnosti, zaradi nevarnosti, ki jo obtoženi po njenih navedbah predstavlja zunanjemu svetu. Da je bila krivda Gorenjcu brez dvoma dokazana, sta prepričana tudi Mitja Pavčič in Janez Koščak, pooblaščenca mladoletne hčere žrtve in obtoženega, ter Jasninega očeta. Za Gorenjca pa zahtevata najstrožjo kazen, 30 let zapora.

"Zdi se, kot da ima on svojo resnico, ki je v popolnem neskladju z vsemi ostalimi dokazi. V njegovem svetu je pomemben le on. Nima empatije, smili se le samemu sebi," je poudaril Koščak. Opozoril je na selektivni spomin Gorenjca, ki se domnevno spomni le določenih trenutkov usodnega večera, samega dejanja pa ne, opozoril pa tudi na trpljenje žrtve. "Lepo vas prosim, ne nasedajte mu," je modeloval senat predsedujočega Bernarda Tajnška.