Parlamentarne volitve

Vučić slavi zmago, a opozicija trdi, da je šlo za "krajo brez primere"

S.R./STA
18. 12. 2023, 07.28
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 07.48
Deli članek:

Na včerajšnjih predčasnih parlamentarnih volitvah v Srbiji je pričakovano slavila Srbska napredna stranka (SNS), ki je kot kaže zmagala tudi v Beogradu, kjer se je opozicija nadejala presenečenja.

Profimedia
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić, ki bi moral sicer biti predsednik vseh Srbov in ne strankarski mecen, je že včeraj ponoči razglasil in slavil zmago Srbske napredne stranke (SNS). Vučić je že pred objavo delnih rezultatov napovedal, da SNS ne more nič ustaviti pred absolutno večino. "Mnogi so se smejali, ko sem jasno in nedvoumno rekel, da bomo imeli absolutno večino. To je edini rezultat, s katerim bi bil zadovoljen. Kdo se bo pridružil s kom v koaliciji, pa vprašajte koga drugega, o tem ne bi govoril," je izjavil ponoči v volilnem štabu SNS.

Državna volilna komisija je okoli polnoči objavila prve delne rezultate po 35 odstotkih preštetih glasov. Glede na delne rezultate je SNS osvojila 50,42 odstotka glasov. Na drugem mestu je vodilna opozicijska koalicija, zbrana na listi Srbija proti nasilju, z 19,25 odstotka glasov. Socialistična stranka Srbije (SPS) Ivice Dačića, ki je bila koalicijski partner v vsaki vladi od leta 2008, ima skupaj s stranko Enotna Srbija glede na delne rezultate 7,19 odstotka glasov. Triodstotni parlamentarni prag bosta glede na trenutne rezultate podatke prestopili tudi Nada s 4,45 odstotka glasov in lista Mi - glas ljudstva s 4,01 odstotka glasov. Nosilec liste Mi - glas ljudstva, ki je eno od večjih presenečenj teh volitev, je kontroverzni zdravnik Branimir Nestorović, ki je med pandemijo covida-19 izjavil, da gre za najbolj smešen virus človeštva. Po podatkih volilne komisije se je volitev sicer udeležilo 57,65 odstotka volilnih upravičencev.

Obdržali tudi Beograd

Zadnje parlamentarne volitve v Srbiji, tudi takrat predčasne, so bile aprila lani. SNS je dobila 120 od 250 poslanskih sedežev, Dačićevi socialisti pa 32. V beograjski skupščini je SNS tedaj osvojila 48 sedežev od 110.

V Srbiji so v nedeljo potekale tudi pokrajinske in lokalne volitve, med drugim v Beogradu. Stranka SNS je glede na ocene agencije za javnomnenjske raziskave Ipsos ter Centra za svobodne volitve in demokracijo (Cesid) zmagala tudi na volitvah v beograjsko skupščino. Osvojila naj bi 38,7 odstotka glasov oz. 48 sedežev v skupščini od 110, medtem ko jih je Srbija proti nasilju glede na ocene osvojila 34,6 odstotka, kar pomeni 43 sedežev v skupščini.

Nada je glede na ocene prejela šest odstotkov glasov oz. sedem mandatov, Mi - Glas ljudstva Branimirja Nestorovića 5,2 odstotka, SPS pa 4,8, kar pomeni, da bi vsaki pripadlo po šest sedežev v skupščini.

Vučić je ponoči po poročanju srbske javne radiotelevizije RTS sporočil, da je to, komu bo pripadla oblast v Beogradu, odvisno od tega, s kom bo želel sodelovati Nestorović.

Predsednik SNS Miloš Vučević pa je dejal, da je gotovo, da je v Beogradu zmagala njihova lista in da verjame, da bo dosedanji beograjski župan Aleksandar Šapić "stari novi ali novi stari" župan.

Opozicija trdi, da se je zgodila kraja

Volitve so sicer zaznamovali številni incidenti. Opazovalna misije organizacije Crta je poročala o vrsti nepravilnosti, od kupovanja glasov do fantomskih volivcev, pa tudi o fizičnem nasilju nad njihovimi opazovalci. Programski direktor Crte Reša Nedeljkov je na novinarski konferenci poudaril, da so prejeli izrazito veliko prijav. Volivci so jim med drugim sporočali, da jih ni bilo na volilnem seznamu, čeprav bi morali biti, ali pa so hoteli glasovati in ugotovili, da je nekdo že glasoval v njihovem imenu. Za veliko razburjenje je poskrbelo tudi poročanje nekaterih medijev o dovažanju volivcev iz Republike Srbske, entitete Bosne in Hercegovine, v Beograd, za kar po ocenah pravnih strokovnjakov ni nobene pravne podlage.

Kot je včeraj pozno ponoči dejal vodja liste Srbija proti nasilju Miroslav Aleksić, so bili včeraj priča "volilnemu nasilju in kraji brez primere." Po njegovih navedbah so za beograjske volitve izdali 40.000 novih osebnih izkaznic in da so volivce pripeljali v Beograd, pri čemer je bila "zbirni center" Štark Arena. Dodal je še, da tega, kar se je odvijalo včeraj, ne morejo sprejeti kot rezultat "demokratičnih in poštenih volitev."