Hud indicent

Turški nogomet se bo po knockoutu sodnika nadaljeval že prihodnji teden

J.V./STA
13. 12. 2023, 14.00
Posodobljeno: 13. 12. 2023, 14.12
Deli članek:

Potem ko so v torek v Turčiji zaradi napada na sodnika na tekmi najvišje ravni zaustavili nogometno prvenstvo za nedoločen čas, je danes turška zveza sporočila, da se bo nogomet v vseh ligah nadaljeval že prihodnji teden.

Profimedia
Sramotni napad na sodnika.

"Odločili smo se, da prestavimo tekme v vseh ligah za nedoločen čas. Z odločitvijo, ki smo jo sprejeli danes, pa se bodo vse lige znova začele v torek, 19. decembra," je v izjavi za javnost turške nogometne zveze dejal njen predsednik Mehmet Büyükeksi.

V torek je zveza namreč za nedoločen čas zaustavila državno prvenstvo v vseh ligah, potem ko je na ponedeljkovi tekmi državnega prvenstva med Ankaragücüjem in Rizesporjem prišlo do nasilnega napada na sodnika Halila Umuta Melerja"V sodelovanju z državo so proti odgovornim za ta nečloveški napad uvedeni vsi kazenski postopki, ki jih zaslužijo. Odgovorni klub, predsednik kluba, njegovi managerji in vsi krivci, ki so napadli Halila Umuta Melerja, bodo kaznovani na najstrožji možen način," so takrat sporočili iz turške zveze.

V ponedeljek zvečer so se po omenjeni tekmi vrstile divje scene. Rizespor je v sedmi minuti sodnikovega dodatka izenačil na 1:1, kar je močno razjezilo predstavnike Ankaragücüja. Glavnega sodnika je obkrožilo več ljudi, ga napadlo, vključno s predsednikom Ankaragücüja, Farukom Koco. Na posnetkih je videti, kako Koca s pestjo udari sodnika v obraz. Meler se je zgrudil na tla, medtem ko so ga drugi brcali.

Po poročanju državne tiskovne agencije Anadolu so policisti kmalu po incidentu aretirali Koco in še dva osumljenca. Koca je nato zvečer odstopil z mesta predsednika tega prvoligaša in se opravičil za svoja dejanja. Büyükeksi je napovedal, da bo kazen za klub predvidoma sledila v četrtek. V Turčiji so morali tako preložiti le 16. krog državne superlige.

V turški zvezi so še zapisali, da so nenehne kritike sodnikov pripeljale do tega izbruha nasilja. "Neodgovorne izjave predsednikov klubov, managerjev, trenerjev in televizijskih komentatorjev so tlakovale pot temu podlemu napadu." Po napadu na sodnika so se zvrstili številni mednarodni odzivi, incident sta obsodili tudi obe krovni nogometni zvezi, mednarodna Fifa in evropska Uefa.