V času vojne

Betlehem letos zaradi vojne brez božičnega utripa

A.S./STA
13. 12. 2023, 14.09
Posodobljeno: 13. 12. 2023, 14.13
Deli članek:

Mesto Betlehem, kjer se je po krščanskem verovanju rodil Jezus Kristus, pred tokratnim božičem sameva, praznično vzdušje, ki ga je ponavadi decembrske dni čutiti na vsakem koraku, je letos komaj zaznavno. Nad mestom leži senca vojne v Gazi in okrepljenih sovražnosti tudi na Zahodnem bregu.

Profimedia
Središče Betlehema lanskega decembra.

Betlehem na jugu zasedenega Zahodnega brega je za kristjane eden najsvetejših krajev. Običajno se v času pred božičem po ulicah njegovega starega dela in k svetovno znani baziliki Jezusovega rojstva zgrinjajo množice turistov. A letos je dogajanje v Sveti deželi zasenčila vojna v Gazi.

V začetku oktobra je vojno sprožil morilski pohod palestinskega gibanja Hamas na jugu Izraela, nakar je izraelska vojska v povračilnih ukrepih in nameri, da uniči skrajno skupino, opustošila palestinsko enklavo, kjer je umrlo že več kot 18.000 ljudi. Nasilju, ki se je okrepilo tudi na zasedenem Zahodnem bregu, ni videti konca.

Brez božičnega drevesca

Mesto, ki meji na Jeruzalem, je zaradi konflikta med Izraelci in Palestinci trpelo že v preteklosti, tokrat pa so številni njegovi prebivalci še posebej prizadeti. Občutijo tudi ekonomski pritisk, saj so številni vpeti v turistično dejavnost, ki pa je letos tako rekoč usahnila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi cestnih zapor, ki jih je postavila izraelska vojska, je dostop do mesta omejen, pred baziliko Jezusovega rojstva manjka veliko božično drevo, ki tam ponavadi stoji v adventnem času.

Že novembra so namreč voditelji cerkva v Jeruzalemu sklenili, da letos zaradi vojne v Sveti deželi ne bo božičnega okrasja. Bo pa latinski patriarh v Jeruzalemu, kardinal Pierbattista Pizzaballa v noči na 25. december v Betlehemu daroval polnočnico.

V Sveti deželi, ki zajema Izrael in Palestino, so sicer danes kristjani le zelo majhna manjšina. Na območje Gaze jih živi okrog 1000, na Zahodnem bregu predstavljajo približno 1,5 odstotka od 3,2 milijona prebivalcev, v Izraelu pa jih je nekaj manj kot dva odstotka od desetih milijonov državljanov, še navaja dpa.