Pogajanja

Vsi čakajo, kaj bodo v naftnem raju zapisali o odpravi fosilnih goriv

G.G./STA
12. 12. 2023, 18.10
Posodobljeno: 12. 12. 2023, 18.15
Deli članek:

Na podnebni konferenci Združenih narodov v Dubaju čakajo na zaključno besedilo dogovora.

Profimedia
/

Medtem ko predstavniki držav za zaprtimi vrati dvoran v zadnjih urah v bitki s časom nadaljujejo pogajanja in usklajujejo zadnje podrobnosti vsebine osnutka globalnega pregleda stanja na področju izvajanja pariškega sporazuma, je le nekaj metrov stran slika povsem drugačna. V poznem popoldnevu so se na ploščadi v bližini dvoran zbrali mladi iz različnih držav in odločevalce znova pozvali k ukrepanju. "Ne želimo več fosilnih goriv. Zagotovite nam pravično in urejeno slovo od njih," je med drugim glasno vzklikala pisana skupina protestnikov ter si prislužila aplavz zbrane množice.

Nezadovoljstvo z rezultatom konference, ki se nakazuje v zadnjih dveh dneh, so izrazili tudi okoljski aktivisti. Ugandska Unicefova ambasadorka dobre volje Vaanessa Nakate je priznala, da je že utrujena od vsakoletnih razočaranj na podnebnih konferencah. Tudi letos ni nič drugače, saj so iz vsebine osnutka končnega dogovora izključili odpravo fosilnih goriv. Da bi bil COP28 uspešen, bi moral nujno obravnavati odpravo teh goriv, je izpostavila. "Če voditelji po 28 letih podnebnih konferenc ne uspejo odpraviti temeljnega vzroka podnebne krize, potem ne samo, da nas puščajo na cedilu, ampak zaradi njih izgubljamo zaupanje v celoten proces," je dodala.

Ni se obneslo

Zaupanje v uspeh konferenc je sicer že pred leti izgubil tudi Neil Harrison iz ameriške nevladne organizacije The Sustainable Development Institute. Kot je povedal za STA, se je na podnebno konferenco znova vrnil po osmih letih od sprejetja pariškega sporazuma. Po njegovi oceni pa je jasno, da se proces odločanja o boju proti podnebnim spremembam "od zgoraj navzdol" ni obnesel ter da bi morali pobudo prevzeti ljudje. O številčni udeležbi na konferenci pa je dejal, da ta zagotovo pomaga povečevati pritisk na odločevalce.

Nekateri aktivisti so izrazili tudi razočaranje nad dejanji lastnih držav. Camila Jardim iz organizacije Greenpeace Brazil je novinarjem dejala, da je bila šokirana, ko je Brazilija napovedala sodelovanje s skupino držav, velikih dobaviteljic nafte Opec. "To se ne bi smelo zgoditi. Brazilija se, tako kot mnoge druge države v razvoju, zanaša na prihodke od črpanja in izvoza nafte," je ocenila in dodala, da bi morala država izkoristiti potencial, ki ga ima na področju obnovljivih virov energije.

Vsi udeleženci konference sicer v zadnjih urah nestrpno pričakujejo, kaj bo prinesel nov osnutek sklepnega dogovora. Ta bi moral biti v skladu z napovedmi objavljen pred dvema urama in pol, a se to do zdaj še ni zgodilo. Po informacijah STA naj bi bila vrnitev termina o odpravi fosilnih goriv v novo besedilo malo verjetna. Ko bo predsedstvo javno objavilo osnutek, naj bi države dobile na razpolago več ur za analizo vsebine. Po tem pa naj bi se predstavniki držav znova srečali na novi plenarni seji v nočnih ali jutranjih urah v sredo.