Davor Filipović

Po izsiljevanju svetovalca odletel hrvaški minister za gospodarstvo

G.G./STA
12. 12. 2023, 17.01
Posodobljeno: 12. 12. 2023, 17.13
Deli članek:

Hrvaški premier Andrej Plenković je razrešil ministra za gospodarstvo in trajnostni razvoj Davorja Filipovića. Razrešitev prihaja na dan, ko je hrvaški tednik Nacional razkril korupcijsko afero, v katero je vpleten posebni svetovalec v kabinetu ministra Jurica Lovrinčević.

Profimedia
Davor Filipović

Vlada je še sporočila, da je Lovrinčevića na današnji dopisni seji razrešila z vseh funkcij, na katere ga je imenovala. Tednik Nacional je danes objavil prepis pogovora, v katerem ministrov svetovalec domnevno izsiljuje lokalno zagrebško televizijo Mreža TV. Lovrinčević je Mreži TV ponudil, da bodo njihov oglasni prostor zakupila številna državna podjetja in ustanove, v zameno pa je zahteval polovico denarja, namenjenega zakupu oglasnega prostora.

Ministrov svetovalec se je za posle po navedbah Nacionala dogovarjal z novinarjem Mreže TV Marinom Vlahovićem. Novinarja je nagovarjal, naj prepriča direktorja televizije Sašo Englerja, da sprejme njegovo ponudbo. Engler naj bi v to privolil zaradi strahu pred njegovim vplivom, nato pa so začeli izvajati oglaševalske akcije. Obljubljena vplačila so v obdobju treh mesecev presegla 200.000 evrov.

Lovrinčević, ki ga trenutno ni na Hrvaškem, je danes vse obtožbe zanikal. Zagotovil je, da nikoli v svoji karieri ni vzel niti zahteval provizije ali podkupnine, ter dodal, da tisti, ki trdi nasprotno, laže.

Iz hrvaškega urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) so medtem sporočili, da že preiskujejo primer in da bodo o nadaljnjih postopkih pravočasno obvestili javnost.