Mali modularni reaktorji

Franc Bogovič s poročilom prepričal evropske poslance

G.G./STA
12. 12. 2023, 16.53
Posodobljeno: 12. 12. 2023, 16.57
Deli članek:

Evropski poslanci so na zadnjem letošnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta z dvotretjinsko večino podprli poročilo slovenskega poslanca Franca Bogoviča o malih modularnih reaktorjih.

Sa.R.
Franc Bogovič
Poročilo je podprlo 409 od 613 glasujočih evropskih posalncev, kar predstavlja 67-odstotno podporo.

Bogovič (SLS/EPP) je kot poročevalec odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energetiko poročilo na lastno pobudo pripravil avgusta letos. Kot so danes sporočili iz njegove pisarne, je prepričan, da lahko mali modularni reaktorji bistveno prispevajo k energetski samozadostnosti v EU in zmanjšajo energetsko odvisnost unije od drugih delov sveta.

Na poročilo je bilo vloženih 303 dopolnil, od teh jih je 99 vložil Bogovič sam. Po pogajanjih in številnih sestankih je poslancu uspelo uskladiti končno besedilo poročila, ki je bilo deležno podpore vseh največjih političnih skupin v Evropskem parlamentu (EPP, S&D, Renew, ECR in ID). "Podajamo jasno sporočilo, da mora Evropa postati bolj samozadostna na vseh področjih, še posebej na energetskem, pri čemer moramo še bolj krepiti našo enotnost in solidarnost. V energetiki moramo spoštovati pravilo tehnološke nevtralnosti, potrebujemo vse tehnologije, ki lahko zagotovijo odpornost, zanesljivost ter konstantnost oskrbe z konkurenčno, nizkoogljično električno energijo," je po glasovanju dejal Bogovič. Po prepričanju poslanca bodo lahko mali modularni reaktorji komplementarni ostalim energijskim virom, tudi velikim reaktorjem in obnovljivim virom energije.

"Glede na velika vlaganja v razvoj tehnologije v številnih državah širom po svetu, se napoveduje, da bodo komercialno uspešen jedrski izdelek postali do leta 2030 in se bodo lahko uporabljali zlasti za nadomestitev fosilnih goriv pri proizvodnji pare in elektrike, za daljinsko ogrevanje objektov, procesno toploto za energetsko intenzivne industrije, za razsoljevanje morske vode in proizvodnjo vodika," je dejal. Obenem meni, da lahko bistveno prispevajo k razogljičenju pri proizvodnji sintetičnih goriv za težki tovorni promet in letalstvo, so še sporočili iz pisarne evropskega poslanca.

Mali modularni reaktorji se sicer omenjajo kot ena od možnosti prihodnje uporabe jedrske energije v Sloveniji. Ker pa je tehnologija še na začetku komercializacije, potrebe po energiji pa bodo v prihodnje močno narasle, zagovorniki uporabe jedrske tehnologije poudarjajo, da ni prava alternativa za izgradnjo novega tradicionalnega reaktorja (Jek 2) v Krškem.