Spletke v Nikaragvi

Vodji lepotnega tekmovanja očitajo kovanje komplota proti vrhu države

R.T.
12. 12. 2023, 15.24
Posodobljeno: 12. 12. 2023, 15.28
Deli članek:

Ko je 23-letna Sheynnis Palacios pred tremi tedni presenetljivo zmagala na izboru za mis Universe, so ljudje v Managui in drugih mestih v Nikaragvi slavili na ulicah.

Profimedia
Sheynnis Palacios

Med veseljačenjem so številni mahali z modro-belimi državnimi zastavami, ki so postale leta 2018 del opreme protivladnih protestov, ki pa so bili nasilno zatrti. Predsednik Nikaragve Daniel Ortega, ki je na oblasti že od leta 2007, je najprej čestital misici za uspeh, nato pa so v javnosti prišle njene fotografije s protestov. Leta 2018 se je udeležila protivladnih protestov, ki so od takrat prepovedani, na eni od fotografij je videti, kako vihti zastavo.

Sheynnis Palacios se po osvojitvi krone za najlepšo žensko na svetu še ni vrnila v domovino. Vrnila se ni niti Karen Celebertti, vodja državnega tekmovanja, izbora za mis Nikaragve. Opozicijski mediji so poročali, da so jo ustavili na meji in kasneje aretirali. Državne oblasti so jo obtožile, da je kovala zaroto proti državi, soobtožena pa sta tudi njen mož in njen sin. Vsi trije so v priporu. Celeberttijeva je zdaj še odstopila s položaja direktorice mis Nikaragve.

Policija v Managui je sporočila, da so obtoženi sodelovali v »terorističnih aktivnostih«, ki so vodile do neuspešnega državnega udara (verjetno v letu 2018), še danes pa da so v stikih z »državnimi sovražniki«. Kot nadrealistični vrhunec očitkov se bere navedba, da je Celeberrtijeva lepotno tekmovanje izkoriščala za politične namene. Udeleženke tekmovanja naj bi prežela s protivladno politično agendo, jim sprala možgane in v končni izbiri favorizirala kandidatko opozicije. Karen Celebertti je vse očitke zanikala. Trdi, da v izbor nikoli ni vmešala politike.