Svet

Avstrija podpira vstop Romunije in Bolgarije v t. i. zračni schengen

S.Č./STA
12. 12. 2023, 14.23
Posodobljeno: 12. 12. 2023, 14.30
Deli članek:

Avstrija je pripravljena Romuniji in Bolgariji omogočiti vstop v t. i. zračni schengen, je danes na Salzburškem forumu na Brdu pri Kranju izjavil avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Prepričan je, da državi izpolnjujeta pogoje za vstop v tovrstni schengen in dodal, da področje letalskega prometa ni običajna vstopna točka za tihotapce.

Profimedia
Zemljevid območja schengna.

Minister Gerhard Karner je prepričan, da državi izpolnjujeta pogoje za vstop v tovrstni schengen in dodal, da področje letalskega prometa ni običajna vstopna točka za tihotapce. Kot je pojasnil, bi kopenske meje Romunije in Bolgarije obdržale trenutni status in državi uradno ne bi bili članici območja schengna, bi pa odpravili ovire v letalskem prometu, kjer sedaj nastajajo zastoji zaradi preverjanja dokumentov. Dodal je, da je glede vstopa v zračni schengen dvojice držav sedaj na vrsti Evropska komisija.

Romunski minister je odločitev Avstrije označil kot pozitivno


Premik v pogovorih o širitvi schengna je pozdravil notranji minister Boštjan Poklukar. "Vseli me napoved avstrijskega kolega za postopen pristop Romunije in Bolgarije schengnu," je dejal in poudaril, da Slovenija podpira njun vstop v schengen, saj državi izpolnjujeta vse pogoje. Obe sta tudi pokazali konstruktivni pristop in zavezanost procesu širitve schengna, je dodal.

Karner je danes na Salzburškem forumu na Brdu pri Kranju o načrtih glede zračnega schengna govoril s kolegoma iz Romunije in Bolgarije, Catalinom Marianom Predoiujem in Kalinom Stojanovom. Romunski minister je odločitev Avstrije označil kot pozitivno, češ da so zdaj iz brezizhodnega položaja prešli h konstruktivnemu dialogu, ki pa ga je treba po njegovem mnenju tudi nadgraditi.


Romunija izpolnjuje vse pogoje za vstop v schengen.


"Zadovoljni smo, da se je Avstrija pomaknila od zavračanja vsakršnih razprav o širitvi schengenskega območja h konstruktivnem dialogu," je dejal in pojasnil, da so se pogovori z avstrijskim ministrom začeli že poleti. Ob tem je ponovil, da Romunija izpolnjuje vse pogoje za vstop v schengen.

Tudi Stojanov je zatrdil, da Bolgarija izpolnjuje vse pogoje za polnopravno članstvo v schengenskem območju. "Vztrajamo pri rešitvi, ki bo vključevala celovit in polnopraven vstop v schengen," je še dodal. Notranji ministri EU so decembra lani zavrnili članstvo Romunije in Bolgarije v schengnu, v glavnem zaradi nasprotovanja Avstrije, ki je kot razlog navedla povečanje števila nezakonitih migrantov po t. i. balkanski poti. Evropska komisija sicer podpira njun vstop v schengen. To je večkrat tudi izjavila predsednica komisije Ursula von der Leyen.