Plečnikov stadion

Janković razkril rezultate cenitve: Pečečnik bliže resnici kot ministrstvo za kulturo

S.R.
12. 12. 2023, 11.53
Posodobljeno: 12. 12. 2023, 11.53
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković je v želji po posredovanju med ministrstvom za kulturo in Jocom Pečečnikom naročil še tretjo cenitev zemljišča Plečnikovega stadiona. Danes je razkril rezultate.

Marko Vavpotič
Ljubljanski župan Zoran Janković glede Plečnikovega stadiona vidi samo dve možnosti.

Kako se bo razpletla saga okoli Plečnikovega stadiona za ljubljanskim Bežigradom, ki je v lasti poslovneža Joca Pečečnika in njegovih partnerjev v družbi BŠP Mestne občine Ljubljana (MOL) in Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), bo pokazal čas. Pečečnik se je po vseh zapletih in polenih okoli tega velikopoteznega projekta odločil, da ima dovolj in da objekt proda državi, pri čemer je ministrstvo za kulturo pozval k oddaji zavezujoče ponudbe za odkup. Pogovori o tem, da bi propadli objekt odkupila država, so se sicer začeli že v času ministrovanja Vaska Simonitija, a se je zaradi menjave vlade zadeva ustavila, z ministrstva za kulturo pa so pred dobrim letom naznanili, da za nakup stadiona v proračunu ni predvidenega denarja. Izjavili so sicer še, da »območje predstavlja velik potencial za razvoj javnega prostora za Bežigradom, ki ga želi ministrstvo razvijati skupaj z mestno občino«.

Kot smo že poročali, so letos kot kaže pogovori znova stekli, pri čemer je Pečečnik, ki je svoje dosedanje vložke v projekt ocenil na 18,6 milijona evrov, državi kot rok za oddajo ponudbe določil 1. november. Do dogovora sicer ni prišlo, saj država, ki Pečečnikov vložek ocenjuje na 11,7 milijona evrov, ponudbe ni oddala, a se stranke vendarle pogovarjajo, v pogovore oziroma pogajanja pa je vpleten tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Kot je namreč poudaril na nedavni novinarski konferenci, je zaradi občutne razlike med oceno države in Pečečnikovo oceno tretjo cenitev naročila še mestna občina, ki je za ta namen najela novo cenilsko družbo. Druge možnosti, kot da se družbi BŠP izda gradbeno dovoljenje oziroma stadion odkupi država, namreč ne vidi niti Janković.

Vse je v rokah ministrstva

Janković je zadevo znova pojasnil na današnji novinarski konferenci, na kateri je razkril tudi, kakšna je cenitev, ki jo je naročila mestna občina. Še enkrat je pojasnil, da so se za svojo cenitev, ki so jo predali v roke cenilca, ki z mestno občino doslej še ni sodeloval, odločili, ker sta se obe strani znašli v pat poziciji. S tem želijo pomagati obema, je poudaril in nato razkril, da je njihova cenitev precej bližje Pečečnikovi. In sicer je bilo zemljišče ocenjeno na 18,1 milijona evrov. Cenitev so v roke prejeli včeraj ter so jo po navedbah Jankovića že posredovali tako Pečečniku kot ministrstvu za kulturo in predsedniku OKS Franju Bobincu.

Kakšni bodo torej naslednji koraki? Janković je poudaril, da je ta trenutek vse v rokah ministrstva za kulturo, razen obeh naštetih možnosti pa tretje ne vidi. Je pa znova potrdil, da je mestna občina stadion pripravljena prevzeti v upravljanje, a le pod pogojem, da je v lasti države ter je vrnjen v prvotno obliko in namenjen športu. Župan se je še obregnil ob »dušebrižnike za Plečnikovo dediščino,« ki da jih je preveč ter da samo »govorijo in mirno gledajo, kako stadion propada.« Svoj del odgovornosti si mora pripisati tudi ministrstvo za kulturo, je poudaril in dodal, da s tem ne misli trenutne kulturne ministrice, temveč vse ministre doslej.

»Kaj bo, če bo, ne bi špekuliral. Obstajajo mirne rešitve,« pa je župan odgovoril na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če ministrstvo stadiona ne bo odkupilo in če bo sodišče znova odločilo v prid Fondovim blokom. Mestna občina se namreč glede zemljišča okoli stadiona še vedno bori z vztrajnimi prebivalci Fondovih blokov, ki so nazadnje zabeležili pomembno zmago.