Že 16 let

Je usoda Plečnikovega stadiona odvisna od cenilcev premoženja?

Žiga Kariž
11. 12. 2023, 06.12
Deli članek:

Država bi kupila propadli stadion, a za veliko manj denarja, kot ga želi podjetnik Joc Pečečnik. Bo pomagalo posredovanje Zorana Jankovića?

Bobo
Plečnikova razvalina za Bežigradom.

Že 16 let traja saga o prenovi Plečnikovega stadiona za ljubljanskim Bežigradom. Objekt, katerega vrata so se zaprla leta 2004, je bil že tedaj potreben temeljite prenove, danes, desetletje in pol kasneje, pa od njega ni ostalo skoraj nič, razen častne tribune in portala ob vhodu. Glede na dogodke zadnjih let tudi ni pričakovati, da bi se na stadionu v dogledni prihodnosti začela resna obnovitvena dela. Lastnik Joc Pečečnik in njegovi partnerji, Mestna občina Ljubljana (MOL) in Olimpijski komite Slovenije (OKS), se na eni strani na sodiščih borijo z vztrajnimi prebivalci Fondovih blokov, na drugi strani pa z birokrati na ministrstvu za kulturo in ministrstvom za prostor, ki odločajo o varstvu kulturne dediščine in skladnosti gradbenega projekta z veljavno zakonodajo.

Kakšna je vrednost projekta?

Po vseh zapletih in polenih, ki jih je pod noge dobil znani podjetnik, se je odločil, da objekt proda državi, in ministrstvo za kulturo pozval, naj odda zavezujočo ponudbo za odkup. Ob tem je podal oceno, da je podjetje Bežigrajski športni park (BŠP, d. o. o.) v projekt do zdaj vložilo 18,6 milijona evrov, kar naj bi bil tudi znesek, ki ga Pečečnik od države pričakuje. Zanimivo je, da je Pečečnik leta 2016 vložek ocenil že na 21 milijonov evrov; zdaj so se njegove želje očitno zmanjšale. Dejstvo pa je, da je leta 2004 Pečečnikova družba za 2,5 milijona evrov od propadlega SCT odkupila stadion in pripadajočo stavbo ter v družbo BŠP vložila poleg omenjenega zemljišča še 10,4 milijona evrov. Partnerja Olimpijski komite in Mestna občina Ljubljana sta prispevala le zemljišča.

Marko Vavpotič
Joc Pečečnik se, kot kaže, umika iz zgodbe o prenovi legendarnega stadiona.

Kako raste interes države?

Svojo oceno o obsegu do zdaj vloženih sredstev imajo tudi na ministrstvu za kulturo. Že v času, ko je bil minister za kultruro Vasko Simoniti, so se začeli pogovori o tem, da bi država propadli objekt odkupila, a so se zaradi menjave vlade ustavili. Pred dobrim letom so z ministrstva za kulturo sporočili, da stadiona ne bodo odkupili, saj za to v proračunu menda ni bilo predvidenega denarja. So pa kljub temu podali izjavo, da »območje predstavlja velik potencial za razvoj javnega prostora za Bežigradom, ki ga želi ministrstvo razvijati skupaj z mestno občino«.

Razlika v vrednosti

V letu dni so se razmere spremenile; kot kaže, se lahko najde tudi denar, in pogovori so spet stekli. Da bi se vse skupaj hitreje premaknilo, pa je poskrbel Joc Pečečnik, ki je državi določil rok. Svojo ponudbo bi morala država oddati do 1. novembra. Kljub temu, da je rok potekel in dogovora med državo in podjetnikom ni bilo, pa so se stranke končno začele pogovarjati o številkah. Kot rečeno, je Pečečnik dosedanje vložke ocenil na 18,6 milijona evrov, država je ta del ocenila na 11,7 milijona evrov. Razlika je ogromna, zato ne čudi, da se je kot nekakšen mediator v pogajanja vključila še mestna občina.

Grega Wernig
Zoran Janković meni, da bo Ljubljana potrebovala stadion, ko se bo lotila prenove atletskega stadiona ŽAK.

Janković kot mediator

Kot je na nedavni tiskovni konferenci pojasnil župan Zoran Janković, je občina naročila cenitev zemljišča pod stadionom. »Cenitev poslovneža Joca Pečečnika za ta del in cenitev države, ki se zanima za odkup, se namreč precej razlikujeta, s tretjo pa bi morda lahko pomagali do rešitve,« je dejal. Da bi prišli do realne številke, so najeli celo novo cenilsko družbo. Župan kot edini možni rešitvi še vedno vidi to, da se družbi BŠP – v kateri je Pečečnikova družba Elektronček 59-odstotna lastnica, občina 28-odstotna, pri čemer je ta delež zaradi sodnega postopka v sporu z lastniki Fondovih blokov še pod vprašajem, in Olimpijski komite Slovenije 13-odstotni lastnik – izda gradbeno dovoljenje ali pa država stadion odkupi.

Interes mestne občine

Kot je dodal, bi šli po nakupu lahko v pogovore o obnovi stadiona, ki bo imel uporabno vrednost tako za šport kot za kulturne prireditve, prednostno za šport. »Če bi država odkupila zemljišče, na katerem je stadion, bi lahko šli z občinsko naložbo s soinvestitorji v prenovo stadiona. Res bi ga potrebovali, sploh ko bomo začeli prenovo atletskega stadiona ŽAK,« je dejal Janković. Kot je še razkril, Pečečnik prodaja izključno zemljišča, na katerih je stadion. Pred ustanovitvijo skupne družbe BŠP sta bila lastnika teh zemljišč Pečečnikova družba in Olimpijski komite Slovenije.