BMW K1600 GTL

Nadvse udobno potovanje za dva

Peter Pirkovič
10. 12. 2023, 19.42
Deli članek:

Ima visoko ceno, a ni najdražji med BMW-jevimi motocikli, po uporabnosti, udobju, vožnji in funkcionalnosti pa je primerljiv z admiralsko serijo 7.

Peter Pirkovič
BMW K1600 GTL

V času izjemno slabih vremenskih razmer sem na kratko uspel preskusiti najprestižnejšega bavarca na dveh kolesih. Seveda ne na način, kot bi si želel, a za prvi vtis je bilo nekaj sto kilometrov povsem dovolj. K1600 GTL je na sceni prisoten že od leta 2011, lani pa je bil uživaški turer deležen še nekaterih vmesnih posodobitev. To je tiste vrste motocikel, ki se z leti nikakor ne stara in bo pritegnil pozornost najizkušenejših motoristov. Zakaj izkušenih? Ker se takšni kalibri povečini brez težav podajo na daljša in zahtevnejša potovanja, s spremenljivimi razmerami na cesti, ki ne nazadnje zahtevajo tudi veliko strpnosti.

Peter Pirkovič
BMW K1600 GTL
K1600 GTL dimenzijsko zelo izstopa na cesti. V dolžino meri skoraj dva metra in pol, širok je natanko en meter, z vsemi tekočinami pa tehta pa zajetnih 358 kilogramov. Na prvi pogled skrb vzbujajoče številke, a ko sedem za krmilo (sedež je na višini 75 centimetrov), stisnem ročico sklopke, prestavim v prvo prestavo in speljem, začetni strah izgine. Od tega trenutka dalje je prisoten samo še blagodejen užitek. V prvi vrsti zaradi drugačnega zvoka in živahnosti 1649-kubičnega vrstnega šestvaljnika s 118 kilovati moči in 180 Nm pri 5250 vrtljajih. Že po nekaj kilometrih vožnje se mi zdi, da se odlično razumeva. Prenos je na zadnje kolo speljan prek kardana, šeststopenjski menjalnik pa je opremljen s sistemom hitrega pretikanja brez uporabe sklopke med vožnjo (Quickshifter), za učinkovito mehko vožnjo skrbita učinkovito sprednje  vzmetenje Duolever in zadnje elektronsko uravnavano vzmetenje s centralnim blažilcem. Seveda ima bavarec vgrajeno tudi vzvratno prestavo, saj premikanje te gmote na mestu ni tako zelo preprosto.

Peter Pirkovič
BMW K1600 GTL
Skoraj vedno na poti proti domu in nazaj proti Ljubljani izberem meni najljubšo pot čez Rakitno, kjer se vije ena najlepših cest v tem delu Slovenije. Je kot nekakšen poligon za nabiranje prvih vtisov z motocikli. Cesto poznam že na pamet, a večino te poti prevozim v umirjenemu ritmu. V peti ali šesti prestavi med dva tisoč in tri tisoč vrtljaji, saj imam tako čas, da z enim očesom spremljam čudovito naravo. Ne glede na zajetno težo se K1600 GTL med ovinki zelo dobro izkaže, saj je pregibanje z ene na drugo stran dokaj lahkotno, za učinkovit oprijem pa so na testnemu motorju skrbele Bridgestonove gume. Povprečna poraba se med preskusom giblje med šestimi in sedmimi litri, a brez skrbi, skoraj 27-litrska posoda za gorivo bo zadoščala za okrog 400 kilometrov vožnje brez postanka. Bavarec se po potrebi zelo konkretno sname z verige in postane hiter ter učinkovit športnik, z zelo ostrim tonom iz dveh izpušnih cevi (za doplačilo je lahko vgrajen tudi Akrapovičev izpuh). Pred tem je treba prestaviti le v športni program vožnje, kjer se odzivnost nekaterih sistemov precej poveča.

Peter Pirkovič
BMW K1600 GTL

Veliki K1600 je hkrati izjemno funkcionalen pri upravljanju. Udoben usnjen in po potrebi ogrevan sedež, v kombinaciji s širokim in ustrezno visoko postavljenim krmilom, mi nudi ugoden položaj sedenja. Novost bavarskega velikana je njihov ergonomsko dobro zasnovan osrednji 10,25-palčni zaslon, ki ga lahkotno upravljam s pomočjo posebnega vrtljivega stikala na levi strani krmila. Na enem mestu so zbrani vsi potovalni podatki in številni parametri, vezani na stanje motocikla, hkrati pa prek tega lahko upravljam radijski sprejemnik z vgrajenim DAB-sistemom in zunanjimi zvočniki. Istočasno sem imel prek sistema Bluetooth ves čas povezan svoj telefon, zato sem radijski program občasno zamenjal z glasbo po svoji meri. Tja do 100 km/h je učinkovitost zvočnikov še dobra, potem pa ne več. Telefon je med vožnjo varno shranjen v posebnem polnilnem predalu, ki je zaščiten pred dežjem, ima vgrajeno prezračevanje in možnost polnjenja prek vhoda USB-C. A to je le eno od številnih odlagalnih mest pri dvokolesnem bavarcu. Največjo dodano vrednost seveda predstavljata stranska kovčka in centralni kovček z mehkim naslonom za sopotnika. Ker so ti dovolj veliki, je mogoče vanje natrpati veliko osebne prtljage oziroma čelade. Dobra plat teh je, da s ključem lahko kadarkoli aktiviram centralno zaklepanje. 

Peter Pirkovič
BMW K1600 GTL

V vseh pogledih zelo izpopolnjen bavarski turer, ki so ga inženirji ob zadnji prenovi obdarili še z bogato bero asistenc, na koncu zahteva visok davek v obliki cene. V osnovi ta znaša tik pod 30 tisočaki, končna pa krepkih 35.313 evrov.