Nacizem

Razgaljena celotna baza naročnikov neonacistične glasbe, med njimi tudi Slovenci

M.G.
11. 12. 2023, 21.03
Posodobljeno: 11. 12. 2023, 21.36
Deli članek:

Švedska antifašistična skupina AFA Stockholm je pred dnevi javno razkrila celoten register kupcev na neonacistični strani Midgard.

Profimedia
(slika je simbolična)

Že leta dolgo velja, da če beli rasist želi priti do izbrane neonacistične glasbe, potem je njegova najverjetnejša rešitev skandinavska spletna trgovina Midgard, ki je specializirana za neonacistično in rasistično glasbo, ki je drugod jasno prepovedana in preganjana.

Medtem, ko je spletno mesto ponujalo široko paleto neonacistične glasbe, oblačil in pripomočkov, so njegovi kupci prejšnji teden izvedeli, da očitno ni bilo dobro poskrbljeno za varnost njihovih osebnih podatkov. To je s pridom izkoristila švedska protifašistična skupina AFA Stockholm s sedežem (logično) v Stockholmu, ki je s tem uničila miren spanec prenekaterega (skritega) (neo)nacista, saj so na spletu javno izdali celotno bazo Midgardovih strank.

(zajem slike)
Zajem slike spletne strani Midgard, kjer prevladuje neonacistična in rasistična glasba ter drugi artikli.
Organizacija Midgard že od začetka devetdesetih let igra pomembno vlogo v nacističnem gibanju na Švedskem, saj služi kot infrastruktura neonacističnemu gibanju. Midgard je prav tako aktivno sodeloval in finančno podpiral več nacističnih organizacij ter bil aktivno prisoten na internih dogodkih.

Kako je gibanje AFA Stockholm pridobilo register strank ne želijo povedati, so zapisali pri medijski hiši Vice News, ki so se pogovarjali z njihovim predstavnikom, poudarili pa so, da to ni prvič, ko so od njih (Midgarda) pridobili kočljive informacije.

"V nasprotju z drugimi vdori, iz katerih smo objavili informacije, smo tokrat želeli narediti nekaj drugačnega," je v elektronskem sporočilu zapisal član AFA Stockholm. "Z več kot 200.000 naročili preprosto ni bilo izvedljivo, da bi z vsemi imeni delali sami, kot običajno. Namesto tega smo vse objavili kot bazo podatkov, ki jo lahko iščete in razvrščate po več parametrih. Naš cilj je in kar se že dogaja je, da protifašisti v drugih državah sami preganjajo svoje naciste."

Podatki so prosto dostopni v tabeli na protifašističnih spletnih straneh in ne vsebujejo le imena verjetnih neonacistov, temveč tudi, kaj so kupili, njihove telefonske številke, naslov, ki so ga navedli za dostavo in podobno. Med njimi je preverjeno tudi nekaj Slovencev. Bazo podatkov si lahko ogledate preprosto tudi sami na tem naslovu: https://midgard.antifa.se/ (klik na Register v zgornjem desnem robu) in preverite, če je na seznamu kdo, ki ga poznate.

Stran na kateri je objavljena baza podatkov vseh naročnikov je na žalost "padla" malo po tem, ko smo objavili članek. Ali je bil kriv prevelik naval na omenjeno stran, morebiten hekerski proti udar ali kaj tretjega pa bo morebiti jasno že kmalu.