Gaza

Na poti v katastrofo? Ali so že v katastrofi?

G.G./STA
6. 12. 2023, 21.51
Posodobljeno: 6. 12. 2023, 21.57
Deli članek:

Razmere v Gazi se hitro spreminjajo v katastrofo, ki ima lahko nepopravljive posledice za Palestince kot celoto, je danes opozoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres. V pismu, v katerem je prvič v tej vlogi sprožil člen ustanovne listine ZN, s katerim lahko Varnostni svet opozori na določeno zadevo, je Guterres znova pozval k premirju.

Profimedia
Izraelski napadi v Gazi se nadaljujejo. Izraelski premier Benjamin Netanjahu ignorira pozive Združenih narodov in drugih držav.

V Gazi je od začetka izraelskega obleganja pred skoraj dvema mesecema bilo ubitih najmanj 16.248 ljudi, Guterres pa je danes opozoril, da se razmere lahko še bistveno poslabšajo. Med nevarnostmi za tamkajšnje prebivalce je izpostavil bolezni in krepitev pritiskov v smeri razseljevanja civilistov v sosednje države. "Razmere se hitro spreminjajo v katastrofo, ki ima lahko nepopravljive posledice za Palestince kot celoto ter za mir in varnost v regiji," je zapisal in dodal, da se je takšnemu izidu treba za vsako ceno izogniti. Portugalec je poudaril, da ima mednarodna skupnost odgovornost, da uporabi ves svoj vpliv, da prepreči nadaljnje zaostrovanje in konča to krizo.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je na omrežju X podprla Guterresa ter poudarila, da je najpomembnejša stvar zaščita življenj.

Guterres je prvič uporabil 99. člen ustanovne listine ZN, ki pravi, da generalni sekretar lahko opozori Varnostni svet na kar koli, kar bi lahko po njegovi presoji ogrozilo mednarodni mir in varnost.

Polarizirani Varnostni svet ZN je doslej v zvezi aktualno krizo na Bližnjem vzhodu sredi novembra uspel potrditi le resolucijo, ki sprti strani poziva k uvedbi humanitarnih premorov v spopadih in poudarja potrebo po zaščiti civilistov, predvsem otrok.