Moderno in vse na enem mestu

V tem zdravstvenem domu urgence ni več. Kam po nujno pomoč?

Dženana Kmetec
6. 12. 2023, 21.03
Posodobljeno: 6. 12. 2023, 21.07
Deli članek:

Urgentni center Ptuj bi svoja vrata moral odpreti v petek ob 7. uri zjutraj, a so odprtje zaradi tehničnih težav za nekaj ur zamaknili. Regija je tako dobila izjemno pomembne prostore, v katerih celovito obravnavo v sklopu nujne medicinske pomoči združujejo pod eno streho.

Č.G.
Nov ptujski urgentni center

Kot je pojasnil Teodor Pevec, strokovni direktor ptujske bolnišnice, so razlog nekajurnega časovnega zamika manjše tehnične težave, ki pa so jih hitro odpravili in s 1. decembrom popoldne zagnali delo v novem urgentnem centru. V ptujskem urgentnem centru delajo zaposleni iz Zdravstvenega doma (ZD) in bolnišnice, kar pomeni, da dežurne službe na dosedanji lokaciji, v prostorih ZD, ni več. Urgentni center pokriva samo nujna stanja in ne vseh, ki potrebujejo zdravstveno obravnavo, le-ta so še vedno v domeni osebnega izbranega zdravnika ali izbranega pediatra. »Kar je za paciente gotovo velika pridobitev zraven modernejših prostorov, je, da bodo imeli oskrbo na enem mestu. Prej jih je zdravnik v ZD pregledal in napotil k nam v bolnišnico na dodatne preiskave, diagnostiko. Zdaj tega ni več,« je zadovoljen V. d. direktorja bolnišnice Aleksander Voda.

Tako v ptujski bolnišnici kot v ZD Ptuj, ki ga vodi direktorica Metka Petek Uhan, so izjemno srečni, da so dobili nove prostore za delovanje. Ti so neprimerno boljši kot dosedanji. »Dejavnost tudi v prihodnje izvajamo enako kot doslej, vsak pokriva svoj del. Za paciente je ključno to, da se dežurna služba seli v nove prostore, ki smo se jih vsi zelo veselili,« pravi Petek Uhanova.

Marina Vrbnjak
Vsak pacient, ki bo vstopil v urgentni center, bo najprej napoten na triažo.

To lahko pričakujete

Organizacija dela v novem urgentnem centru bo potekala enako kot v ostalih urgentnih centrih v Sloveniji. Voda je pojasnil, da bo vsak pacient, ki bo vstopil v urgentni center, najprej napoten na triažo, kjer bodo izvedli administrativni vnos v informacijski sistem in triažni pregled. Zadovoljen je, saj kot pravi, to pomeni boljše in lažje delo za zaposlene ter manj poti in razmišljanja za paciente: »Zraven bistveno lepših in modernejših prostorov je za paciente velika pridobitev, da bodo imeli oskrbo na enem mestu. Prej jih je zdravnik v ZD pregledal in napotil k nam v bolnišnico na dodatne preiskave, diagnostiko. Zdaj tega ni več.«

»Pregled opravi posebej usposobljena diplomirana medicinska sestra, ki določi stopnjo ogroženosti bolnika in tudi časovni okvir, v katerem mora biti bolnik obravnavan (mora začeti obravnavo). Vrstni red oz. čas čakanja je odvisen od stopnje nujnosti in ne od vrstnega reda prihoda. Bolnika na triaži razporedijo v ustrezno enoto,« pojasnjuje Simonca Kalšek, vodja ptujskega urgentnega centra. Po pregledu in opravljeni diagnostiki so bolniki lahko odpuščeni v domačo oskrbo, sprejeti na oddelek ali za obdobje nekaj ur v opazovalnico, kjer opravijo dodatne diagnostične postopke, izvedejo potrebne manjše posege in nato po presoji zdravnika bolnika odpustijo ali ga sprejmejo na oddelek. Življenjsko ogroženi bolniki so obravnavani prednostno v ustrezno opremljenem reanimacijskem prostoru.