Poteka prenova

Propadli Kolosej se letos še ne bo prerodil kot Odiseja

Žiga Kariž
6. 12. 2023, 19.40
Deli članek:

Zabave željni Ljubljančani pogosto pogledujejo proti nekdanjemu Koloseju, a znakov novega življenja še ni.

Bobo
Odiseja naj bi vrata odprla spomladi.

Ivo Boscarol je lani kupil stavbo propadlega Koloseja in napovedal njegovo preobrazbo v sodobni poslovno-zabaviščni center. A do odprtja je še daleč.

Pred tedni smo lahko zasledili napoved enega od največjih svetovnih ponudnikov hitre hrane, da bo poleg lokala v Mariboru tri poslovalnice odprl tudi v Ljubljani. Že decembra naj bi se s piščanci iz Kentuckyja mastili na Čopovi ulici, v trgovskem centru na Rudniku in v nekdanjem Koloseju. A redni obiskovalci ljubljanskega BTC-ja vedo povedati, da v nekdanjem Koloseju, ki naj bi se po prenovi imenoval Odiseja, nič ne kaže na skorajšnji zagon dejavnosti.

Tomaž Primožič/FPA
Nekdanji lastnik Sergej Racman ima te dni veliko dela s sodišči.

V zemljiški knjigi vse po starem

Kot smo v našem časniku že poročali, so se vrata Koloseja zaprla marca letos, potem ko je stavbo lani na dražbi kupil eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov, Ivo Boscarol. Ta je nakup Koloseja izvedel s svojo hčerjo Tajo Anastazijo Boscarol. Za stavbo sta plačala 6,5 milijona evrov, za katere lahko predvidevamo, da so del izkupička od prodaje podjetja Pipistrel, za katero je Boscarol iztržil kar 218 milijonov evrov. Po zaključku dražbe so podjetja, ki so delovala v stavbi, še nekaj mesecev opravljala svoje dejavnosti, nato pa se je marca zgodba zaključila. Takrat je Boscarol za naš časnik pojasnil, da dokončni prenos lastništva pričakuje poleti. A kot kaže, so bila njegova pričakovanja preveč optimistična. Izpis iz zemljiške knjige kaže, da je lastništvo še vedno vpisano na podjetje SIP nepremičnine, ki ga vodi Vasja Vidmar, sin Davorina Vidmarja, ki je bil tesen sodelavec Sergeja Racmana, nekdanjega lastnika Koloseja.

Počasni sodni mlini

Sodišča so sicer že pred leti odločila, da je bila prodaja Koloseja Vidmarju zgolj fiktivna, torej nična. A birokracija pri nas melje počasi, in čeprav je bila vloga za vpis lastninske pravice oddana že 6. marca, sodišče o njej še ni odločilo. Da gre za neobičajno dolg postopek, priča podatek, da je Boscarol septembra 2022 v neposredni bližini Koloseja kupil poslovni kompleks Žita, v zemljiški knjigi pa je bil kot lastnik vpisan že 29. oktobra.

Tehnološko napredna zabava

A kot kaže, lastninske pravice Boscarolu nihče ne omejuje. Že ob nakupu stavbe je prodorni podjetnik pojasnil, da bodo objekt oživili, ohranili v njem del kino dejavnosti, zaradi katere je bil Kolosej tudi zgrajen, obenem pa naj bi se dejavnosti razširile. Kot je ob nakupu dejal Boscarol, bi rad na tej lokaciji vzpostavil družabno-poslovni center, v katerem bi potekali zabavni dogodki. Pojasnil je tudi, da vidi priložnost v kongresnem turizmu, saj v Ljubljani ni prav veliko dvoran, ki bi lahko sprejele 500 ljudi. V eni od izjav za medije je omenil e-športe, pa podelitve nagrad, tečaje prve pomoči, rojstnodnevne zabave, napovedal je tudi tehnološko napredna doživetja: »V Kolosej lahko pripeljemo nove doživljajske tehnologije, kakršnih Slovenci še ne poznajo in s katerimi bo Ljubljana postala center za tak tip zabave.«

Marko Vavpotič / M24
Ivo Boscarol obljublja doživljajske tehnologije, kot jih pri nas še ni.

Obnavljajo »na polno«

Kaj od tega se bo, razen na začetku omenjenega obrata hitre prehrane, dejansko znašlo v Odiseji, kot naj bi se po novem imenovala stavba v ljubljanskem BTC-ju, še ni znano. Znano pa je, da odprtja v tem letu zagotovo ne bo. Ivo Boscarol nam je v kratkem sporočilu pojasnil: »Veliko se dogaja v tem trenutku, obnavljamo na polno in pripravljamo zanimive vsebine. Predvidevamo otvoritev spomladi, a točen datum še ni znan. Bomo pravočasno obvestili vse medije in povabili na otvoritev.«

Ivu in Odiseji želimo hitro prenovo in naj se izogneta latinskemu pregovoru Nomen est omen.