domnevna teroristična zarota

Francoski minister priznal napako

STA
4. 12. 2023, 11.32
Posodobljeno: 4. 12. 2023, 14.18
Deli članek:

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je danes dejal, da je pri psihiatrični oskrbi osumljenca, ki je minuli konec tedna v središču Pariza do smrti zabodel nemškega turista in ranil še dve osebi, prišlo do napake. Tožilstvo je sicer v povezavi z napadom sprožilo preiskavo zaradi domnevne teroristične zarote.

Le monde
Darmanin priznal napako

"Očitno je šlo za neuspeh, ne s strani obveščevalnih služb, ampak za psihiatrično napako," je za francosko televizijo BFMTV dejal Gerald Darmanin in dodal, da je imel napadalec "akutno duševno bolezen".

"Zdravniki so večkrat menili, da mu gre bolje, da je normalen in je lahko izpuščen," je pojasnil minister. Policija je po napadu, ki se je zgodil v soboto zvečer v bližini Eifflovega stolpa, aretirala 26-letnega francoskega državljana iranskega porekla. Osumljencu, ki je bil oblastem znan kot radikalizirani islamist, je bilo v preteklosti odrejeno zdravljenje, ki je vključevalo strog psihiatrični nadzor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že bil aretiran in odslužil štiri leta zapora

Leta 2016 je bil že aretiran zaradi načrtovanja napada, na koncu pa je odslužil štiri leta zapora in bil po izpustitvi pod strogim nadzorom. Kot je še povedal Darmanin za televizijo, je napadalčeva mati policijo opozorila, da njen sin ne jemlje več zdravil, obveščevalne službe pa so predlagale, da ga hospitalizirajo. A tega ni želela in je kasneje poročala, da mu gre bolje.

Višji francoski tožilec za boj proti terorizmu Jean-Francois Ricard je v nedeljo povedal, da je osumljeni v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, prisegel zvestobo skupini Islamska država.

Tožilstvo je uvedlo preiskavo umora in poskusa umora v povezavi s terorističnim dejanjem in kriminalno teroristično zaroto.

 Osumljenca preiskujejo zaradi suma članstva v teroristični organizaciji

Vir blizu preiskavi je za francosko tiskovno agencijo AFP danes povedal, da osumljenec prevzema polno odgovornost za svoja dejanja ter da vse kaže, da je deloval sam. Kot je dodal vir, je bil osumljenec med policijskim pridržanjem hladen in brezčuten ter je pojasnil, da se je odzval na preganjanje muslimanov po svetu.

Preiskavo v zvezi z napadom na nemškega turista je sprožila tudi Nemčija, je danes za AFP potrdilo nemško tožilstvo v Karlsruheju. Tiskovni predstavnik tožilstva pa je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal, da osumljenca preiskujejo zaradi suma članstva v teroristični organizaciji v tujini v povezavi z umorom. Nemška preiskava napada, ki se je zgodil v soboto zvečer v bližini Eifflovega stolpa v Parizu, poteka vzporedno s francosko.