Drama na Bližnjem vzhodu

Jemenski uporniki Hutiji napadli dve ladji v Rdečem morju

J.V./STA
3. 12. 2023, 19.14
Posodobljeno: 3. 12. 2023, 19.28
Deli članek:

Jemenski uporniki hutiji, ki jih podpira Iran, so danes sporočili, da so ob jemenski obali v Rdečem morju napadli dve ladji. Dodali so, da je šlo za izraelski ladji, ki sta bili njihovi tarči zaradi vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas na območju Gaze.

X.com
Hutiji so ob jemenski obali v Rdečem morju napadli dve ladji.

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da so bile v Rdečem morju napadene ameriška vojaška ladja in več komercialnih ladij. Pred tem je tudi britansko podjetje za pomorsko varnost Ambrey sporočilo, da je bila tarča raketnega napada ladja v lasti Velike Britanije.

Hutiji so kasneje v izjavi sporočili, da so izvedli operacijo proti ladjama Unity Explorer in Number Nine v ožini Bab al Mandab, ki povezuje Rdeče morje z Adenskim zalivom. Kot trdijo, so eno ladjo napadli z raketo, drugo pa z dronom, potem ko sta zavrnili njihova opozorila.

Ob tem so jemenski uporniki napovedali, da bodo še naprej napadali izraelska plovila, dokler Izrael ne bo končal agresije nad Palestinci na območju Gaze. Hutiji so sicer že konec novembra v Rdečem morju zajeli z Izraelom povezano tovorno ladjo Galaxy Leader. Tedaj so napovedali, da bodo vse ladje, povezane z Izraelom, postale njihova tarča.