Javno pismo

Zakaj Golob in Mesec "v celoti ne zagotovita dostojanstvenega življenja invalidom"?

J.V./STA
3. 12. 2023, 18.11
Posodobljeno: 3. 12. 2023, 18.25
Deli članek:

V Delavski svetovalnici ob današnjem mednarodnem dnevu invalidov opozarjajo na ranljiv položaj delovnih invalidov. V Sloveniji jih po njihovih navedbah na tisoče prejema sramotno nizka nadomestila za invalidnost. Od pristojnih pričakujejo zakonsko ureditev, po kateri znesek tega nadomestila ne bo smel biti nižji od minimalnih življenjskih stroškov.

Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

V Delavski svetovalnici so v javnem pismu predsedniku vlade Robertu Golobu in ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luki Mescu spomnili na njune navedbe v poslanicah ob današnjem mednarodnem dnevu invalidov, v katerih med drugim navajata prizadevanja vlade za ureditev pravic invalidov. Obenem pa so izpostavili akcijski program za invalide za obdobje 2022-2030, v katerem je med cilji zapisana tudi finančna socialna varnost. Ob tem so v Delavski svetovalnici pozdravili zagotovitev višje invalidske pokojnine delovnim invalidom s pravico do dela s krajšim delovnim časom od polnega, ki jo prinaša predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Goloba in Mesca pa sprašujejo, zakaj sta se tukaj ustavila oziroma "zakaj v celoti ne zagotovita dostojanstvenega življenja invalidom".

Kot so navedli, je po uradnih podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v Sloveniji 18.697 prejemnikov nadomestila za invalidnost, ki pogosto prejemajo "mesečni znesek, ki je opazno nižji celo osnovnega zneska minimalnega dohodka, ki je v tem trenutku 465,34 evra""Na izrazito ranljiv položaj te skupine na Delavski svetovalnici opozarjamo že dlje časa in bomo toliko časa, da se bo socialno ekonomski položaj te skupine ustrezno uredil," so napovedali. Pričakujejo, da se uzakoni določba, "da znesek nadomestila za invalidnost ne sme biti nižji od izračuna minimalnih življenjskih stroškov (po zadnjih podatkih 669,83 evra)".