Evropsko srečanje mladih

Mladi kristjani bodo konec leta zavzeli Ljubljano

A.S./STA
3. 12. 2023, 15.31
Deli članek:

Od 28. decembra do 1. januarja bo v prestolnici potekalo Evropsko srečanje mladih, na katerem se tradicionalno zbere več tisoč mladih različnih narodnosti in veroizpovedi.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Srečanje organizira Taizéjska skupnost v sodelovanju z lokalnimi Cerkvami. Letošnje že 46. srečanje bo letos gostila Ljubljana. V letih pred tem so srečanja potekala v Baslu, Madridu, Vroclavu, Torinu in Rostocku. Namen je mlade spodbuditi, da poživijo svoje duhovno življenje ter postanejo nosilci miru, sprave in solidarnosti, pri čemer poseben čar dogajanju daje praznično prednovoletno vzdušje, so sporočili iz Katoliške mladine.

Mlade, ki bodo prišli v Ljubljano, bodo sprejele ljubljanske in okoliške župnije, prenočevali pa bodo pri ljudeh, ki jim bodo pripravljeni ponuditi prenočišče. Že zdaj je v Ljubljani ekipa devetih prostovoljcev iz francoskega Taizeja, ki pomaga pripravljati vse potrebno.

Taizejska skupnost je ekumenska redovniška skupnost, v kateri so bratje iz različnih držav. Njihovo življenje v vasici Taize v južni Burgundiji narekujejo skupna molitev, delo in gostoljubje, že desetletja jo obiskujejo generacije mladih ljudi z željo, da bi izkusili življenje v skupnosti. Tam sodelujejo pri molitvi in svetopisemskih premišljevanjih, delijo svoje življenjske izkušnje ter pomagajo pri vsakdanjih opravilih, pišpe na spletni strani Taize Ljubljana. Po njihovih navedbah je namen Evropskih srečanj mladih utrip Taizeja ponesti v domove ljudi.