V vesolje

Raketa Ariane 6 bo odletela v vesolje naslednjo poletje

M.G./STA
30. 11. 2023, 18.12
Posodobljeno: 30. 11. 2023, 18.19
Deli članek:

Dolgo odlašana prva izstrelitev nosilne rakete Ariane 6 bo na sporedu junija prihodnje leto. Datum izstrelitve je bil prvotno načrtovan za leto 2020.

Profimedia
Prizor iz zadnje izstrelitve rakete Ariane 5, julija letos, ki tako odhaja v zaslužen pokoj. Zamenjala jo bo Ariane 6, ki bo imela krstno izstrelitev poleti leta 2024.

Vodja ESA Josef Aschbacher je na novinarski konferenci generalko, ki je vključevala vžig motorja Vulcain 2.1 in njegovo delovanje več kot sedem minut, označil za "popoln uspeh". Napovedal je, da bodo raketo prvič izstrelili med 15. junijem in 31. julijem 2024 in dodal, da bodo natančen datum objavili predvidoma marca ali aprila prihodnje leto.

Po besedah Martina Siona, izvršnega direktorja proizvajalca ArianeGroup, mora raketa pred tem 3. in 15. decembra prestati še dva preizkusa v "poslabšanih pogojih". V okviru teh bodo preverili, ali njena "zanesljivost in robustnost" izpolnjujeta pričakovanja.

Njena predhodnica Ariane 5 je julija po 27 letih zadnjič poletela v vesolje in tja ponesla dva satelita. Izstrelitev Ariane 6 je bila prvotno načrtovana za leto 2020, vendar jo je ESA zaradi pandemije covida-19 in tehničnih težav odložila.

V tem času Evropa ob naraščajoči svetovni konkurenci, ki jo med drugim predstavlja ameriško podjetje SpaceX milijarderja Elona Muska, ni našla načina za samostojno izstrelitev težjih tovorov v vesolje.