Najmlajša stara 15 let

Groza na Švedskem: Taksist obvisel z drevesa, umorila ga je peterica najstnikov

R.T.
30. 11. 2023, 17.20
Posodobljeno: 30. 11. 2023, 17.20
Deli članek:

Okrožno sodišče v švedski Uppsali je v povezavi z razvpitim primerom umora taksista, ki so ga marca letos našli mrtvega v nacionalnem parku, peterico obtoženih najstnikov spoznalo za krive.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na Švedskem se je z obsodilno sodbo zaključil odmeven primer, ki je pretresel to skandinavsko državo, v kateri se je posledično razplamtela vroča razprava o pravosodnem sistemu in pristopih h kaznovanju mladoletnih oseb. Gre za brutalen umor taksista, ki ga je zagrešilo pet najstnikov, pri čemer je bila najmlajša zločinka stara vsega 15 let. Identitet obsojene peterice zaradi njihove starosti niso razkrili.

Taksista so marca letos našli obešenega v gozdu v enem od nacionalnih parkov v osrednji Švedski. Čeprav je sprva kazalo na samomor, so kriminalisti hitro ugotovili, da se v ozadju skriva precej bolj zlovešča zgodba. Ugotovili so, da je taksista z obljubo spolnih uslug tja zvabila 15-letnica. Moškega so tam napadli in umorili trije starejši bratje njenega prav tako 15-letnega fanta. Nato so mu okoli vratu nataknili zanko in ga obesili na drevo. Njegovo truplo so v gozdu našli teden dni pozneje. 15-letnica in njen fant v času umora nista bila prisotna na kraju zločina.

Bilo je načrtovano

Peterica je krivdo za umor zanikala, a je sodišče ocenilo, da so dokazi tožilstva dovolj trdni za obsodilno sodbo. Tožilstvo je trdilo, da je bil motiv za umor taksista maščevanje za domnevno posilstvo, ki naj bi ga izpod njegovih rok utrpela 15-letnica. Glavnino dokazov so predstavljala telefonska sporočila, ki so si jih izmenjevali udeleženci. »Njegovi bratje se bodo srečali z mojim posiljevalcem,« je med drugim nekaj dni pred umorom svoji prijateljici sporočila 15-letnica. Kriminalisti so se dokopali tudi do drugih dokazov. Tako je denimo eden od bratov po umoru z bančnega računa žrtve ukradel denar. Hkrati so ugotovili, da so vrv, s katero je bil obešen taksist, kupili bratje. Tožilstvo je tako trdilo, da je bil umor načrtovan.

Sodišče je tri najstarejše brate spoznalo za krive storitve kaznivega dejanja umora, medtem ko sta bila 15-letnica in njen fant obsojena zaradi storitve kaznivega dejanja pomoči in napeljevanja k umoru. Najstarejši brat 15 letnice je bil v času dejanja že star 18 let, sodišče mu je posledično sodilo kot odraslemu in ga obsodilo na dosmrtno zaporno kazen. Preostali štirje osumljenci so bili vsi mladoletni, sodišče pa jih je obsodilo na tri do štiri leta zaporne kazni, ki jih bodo prebili v prevzgojnem domu.