Nova pocenitev?

Vlada v boju z inflacijo posegla v trošarine in marže za bencin in dizel

S.R.
30. 11. 2023, 18.20
Posodobljeno: 24. 1. 2024, 07.52
Deli članek:

Vlada Roberta Goloba je tudi v želji po znižanju inflacije danes posegla v marže in tarife za bencin in dizel, ne pa tudi kurilno olje.

Sašo Švigelj
/

Vlada je na dopisni seji s spremembo uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo znižala trošarini za neosvinčeni bencin in dizelsko gorivo, medtem ko v trošarino za kurilo olje ni posegala. Kot so zapisali na spletišču vlade, je vlada trošarino za neosvinčeni bencin z 0,49051 evra na liter znižala na 0,46051 evra na liter, za plinsko olje za pogon oziroma dizel pa z 0,42267 evra na liter na 0,39267 evra na liter. Trošarina za plinsko olje za gorivo za ogrevanje oziroma kurilno olje ostaja pri 0,11577 evra na liter.

»Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in s prilagajanjem trošarin zasleduje zaveze na področju doseganja okoljskih ciljev, naslavlja pa tudi gospodarske razmere in ekonomske cilje države,« so zapisali in dodali, da si mora vlada glede na trenutne razmere, ki so povezane z visoko inflacijo, prizadevati tudi za »ohranjanje čim nižjih maloprodajnih cen, ob zagotavljanju javnofinančne vzdržnosti.«

Omejitev najvišjih dovoljenih marž

S spremembo uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov so posegli tudi v marže. In sicer se najvišja dovoljena višina marže za dizel znižuje na 0,0683 evra na liter. V primeru neosvinčenega bencina se znižuje na 0,0694 evra na liter. Najvišja dovoljena višina marže za kurilno olje ostaja nespremenjena. Kot so pojasnili, se bo s tem ukrepom »vplivalo na znižanje drobnoprodajnih cen določenih naftnih derivatov ter posledično na znižanje inflacije.« Uredba bo stopila v veljavo z naslednjim regulativnim obdobjem, ki se začne 5. decembra 2023 in velja tri mesece.