Pesticid klorpirifos

Že četrtič v tem mesecu v hrvaških mandarinah odkrili strup

A.S./STA
29. 11. 2023, 22.05
Deli članek:

Bosna in Hercegovina je prepovedala uvoz pošiljke dveh ton mandarin iz Hrvaške in odredila njihovo uničenje, danes poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Sanitarna inšpekcija BiH je med preverjanjem vzorcev tega sadja na meji s Hrvaško ugotovila prisotnost nedovoljenega pesticida klorpirifos.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Sanitarna inšpekcija bosansko-hercegovske entitete Federacije BiH, ki je v začetku meseca poostrila nadzor nad uvozom agrumov, je sporočila, da je vzorce odvzela na mejnem prehodu Bijača na jugu države. Ker so v vzorcih odkrili prisotnost klorpirifosa, so prepovedali uvoz pošiljke dveh ton mandarin in odredili njihovo uničenje.

Uporaba klorpirifosa, ki je še posebej škodljiv za zdravje otrok, je v Evropski uniji pa tudi v BiH prepovedana od leta 2020. To je že četrti primer v zadnjem mesecu, ko so v hrvaških mandarinah odkrili klorpirifos.

Evropska komisija je prek sistema za hitro obveščanje za hrano in krmo ta teden obvestila, da so ta pesticid odkrili v mandarinah iz doline Neretve, ki so končale na trgu BiH. Pred tem so na prodajnih mestih na Hrvaškem odkrili klorpirifos v mandarinah, ki so jih prodajali tudi v Sloveniji, še prej pa v pošiljki mandarin, namenjeni Srbiji.