Podravje

Najemnine za pokopališča ne plačujejo vsi

Estera Korošec
29. 11. 2023, 21.15
Deli članek:

Na pokopališčih v Markovcih in Gorišnici ni bojazni, da bi zmanjkalo grobnih mest. Površine so dovolj velike, prav tako so v neposredni bližini dodatna zemljišča za morebitno širitev. Za vzdrževanje in naložbe v pokopališča skrbita obe občini, čeprav so zemljišča, na katerih sta pokopališči, vsaj deloma v lasti tamkajšnjih župnij. Posledično imajo župnije pravico do denarnega nadomestila oziroma najemnine.

E.K.
Pokopališče v Markovcih

Župnija Sveta Marjeta niže Ptuja je tako na Občino Gorišnica v začetku letošnjega leta naslovila vlogo za plačevanje najemnine v višini 1500 evrov na leto. Dobre tri četrtine starega dela pokopališča je namreč v lasti župnije. Do danes niso prejeli še prav nobenega odgovora, njihove vloge prav tako niso obravnavali na občinskem svetu. Glede na to, da občina dobiva tudi za ta del pokopališča grobnino, na župniji menijo, da so upravičeni do najemnine. Na drugi strani je seveda občina, ki grobnino namenja za vzdrževanje, čiščenje in tudi naložbe v pokopališče. Občina Gorišnica je tako letos na pokopališču uredila okolico; ciprese, ki so bile v zelo slabem stanju, so zamenjali s tisami. V kratkem naj bi prenovili vežico, drugih večjih posodobitev pa trenutno ne načrtujejo. Prav tako za zdaj ne razmišljajo o ureditvi prostora za raztros pepela. Letos so za vzdrževanje in urejanje pokopališča v proračunu predvideli okoli 30 tisoč evrov.

V Markovcih pa občina župniji za stari del pokopališča, ki je v lasti Župnije Sveti Marko niže Ptuja, že dalj časa plačuje najemnino v višini 1600 evrov. Župan Milan Gabrovec temu sicer ni prav naklonjen, saj so od začetka njegovega županovanja za obnovo sakralnih objektov namenili okoli 300 tisoč evrov, kar bi se jim verjetno lahko »poračunalo« v nižji oziroma brezplačni najemnini. Občina Markovci je leta 2021 prenovila vežico, s čimer so pridobili zaprt prostor za okoli 200 ljudi. V prihodnje bodo uredili nadstrešek še nad vhodom, da se bodo lahko ljudje tudi zunaj zadrževali pod streho. Na željo ljudi so leta 2021 na pokopališču uredili prostor za raztros pepela. V zadnjem času je povpraševanja za raztros vedno več, doslej so imeli takih pogrebov že enajst. Tudi povpraševanje po žarnih mestih je vse pogostejše. Po besedah župana so prvih sedem let samevala, zdaj pa se vse bolj polnijo. Vsak žarni steber lahko koristi šest družin, v njem pa je skupno prostora za 24 žar.

Na južnem delu pokopališča bi radi postavili še del manjkajoče ograje. Idejne zasnove so že v pripravi, najverjetneje pa bodo v ta del umestili še žarni zid. V naslednjih letih nameravajo zamenjati skoraj 20 let staro tlakovanje na pokopališču in urediti dodatne potke. Za vzdrževanje pokopališča na leto namenijo 30 tisoč evrov, vsa dela pa opravijo delavci režijskega obrata.