Avstrija

Minister priporoča nošenje mask v določenih zaprtih prostorih

R.T.
29. 11. 2023, 18.10
Posodobljeno: 29. 11. 2023, 18.13
Deli članek:

V Avstriji, zlasti na Dunaju, je v času epidemije najbolj slavnega koronavirusa dolgo veljalo nošenje mask. Ob trenutnem porastu okužb s koronavirusom in drugimi rinovirusi minister za zdravje Johannes Rauch priporoča nošenje mask v prostorih, kjer se nahaja večje število starejših ljudi.

Profimedia
Avstrijski minister za zdravje Johannes Rauch previdno priporoča.

Minister Rauch je prebivalce pozval, naj nosijo zaščitne maske v bolnišnicah, domovih za starejše in v zdravstvenih domovih. Ne zdi se mu napačno, da si čez usta in nos nadenejo masko tudi v prostorih, kjer je nagnetenih veliko ljudi, na primer v avtobusih in vlakih ter v pisarnah. Tokrat oblast od državljanov ne zahteva obveznega nošenja mask, ostaja le pri priporočilu, saj je velika večina okuženih s covid-19 le lažje obolelih ali pa virusa sploh ne zaznajo.

Kljub temu Rauch svetuje, da se bolj ranljivi cepijo z osvežitvenim odmerkom, preostale pa nagovarja, da opravijo brezplačno testiranje, kadar imajo simptome respiratornih bolezni.

In kako je v Sloveniji? Po podatkih, objavljenih na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so v ponedeljek ob 495 hitrih testih in 307 PCR-testih potrdili 175 okužb s koronavirusom. Ocenjeno število aktivnih primerov okužb s koronavirusom znaša 1567. "Tisti, ki zbolijo z lažjo obliko covida-19 ali drugo respiratorno okužbo, se ne oglasijo v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva, saj ob prehladu in blagi virozi ne potrebujejo zdravstvenega nasveta ali bolniškega staleža. Ocena, koliko je v celoti covida-19 v slovenski populaciji, je negotova," so za STA pojasnili na NIJZ. Največ uradno potrjenih primerov covida-19 je po navedbah inštituta pri starejših od 65 let, sledijo odrasli, relativno malo potrjenih okužb je med šolskimi otroci in mladostniki, kar pa ne pomeni, da covid-19 v tem segmentu populacije ni.

Glede na to, da resnost in verjetnost neugodnega poteka covida-19 narašča s starostjo, predvidevajo, da je prijav pri otrocih in mladostnikih malo, ker covid-19 prebolijo zlahka, medtem ko starejši potrebujejo zdravstveno oskrbo. Mlajši se tudi ne testirajo ali pa se testirajo sami oziroma jih doma testirajo starši, ocenjujejo na inštitutu.