Migrantska kriza

V Italiji pristala ladja, ki je imela na krovu več kot 500 migrantov

A.S./STA
27. 11. 2023, 14.35
Posodobljeno: 27. 11. 2023, 14.36
Deli članek:

Na italijanskem otoku Lampedusa v Sredozemskem morju je danes pristala ribiška ladja z več kot 500 migranti na krovu, potem ko so jo pred otokom rešila patruljna plovila obalne straže, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Profimedia
Slika je simbolična.

Prenatrpana ladja je izplula iz Libije, na njej pa so bili državljani Sirije, Egipta, Bangladeša, Pakistana in Etiopije. Skupino 573 migrantov, vključno s štirimi ženskami in dvema mladoletnikoma, so odpeljali v sprejemni center na Lampedusi. Ta je bila v zadnjih mesecih v središču pozornosti mednarodne javnosti zaradi povečanega števila prihodov prebežnikov, za kar je zaslužna predvsem bližina otoka severni Afriki.

Slabi pogoji, a druge rešitve ne vidijo

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je letos do 21. novembra preko Sredozemskega morja v Italijo prišlo več kot 150.000 prebežnikov, kar je približno 60 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega jih je okoli 70 odstotkov pristalo na Lampedusi.

Migranti v želji po boljšem življenju prek Sredozemlja pogosto potujejo v neprimernih in prenatrpanih ladjah in čolnih, zaradi česar jih na poti veliko umre. Nazadnje je čoln z migranti pred Lampeduso potonil minuli teden, pri čemer je umrla 26-letnica iz Slonokoščene obale.