Zadaj stojijo Rusi?

Skrivnost hrvaške jadrnice, ki je pred meseci izginila in se zdaj pojavila na drugem koncu sveta

R.T.
27. 11. 2023, 13.09
Posodobljeno: 27. 11. 2023, 13.14
Deli članek:

Jadrnico, ki je pred štirimi meseci izginila na Hrvaškem, so našli v Braziliji. Poteka obsežna kriminalistična preiskava, v kateri sodelujeta tako Interpol kot Evropski policijski urad (Europol).

Facebook/Mischief Sailing Yacht
Hrvaška jadrnica Mischief je bila štiri mesece pogrešana, zdaj so jo našli v Braziliji, a je vmes spremenila ime.

Jadrnica Hanse 588 Mischief se je na začetku poletja nahajala sredi Jadranskega morja. Kot je že takrat poročal hrvaški portal Morski.hr, so 14. julija njeno zadnjo lokacijo zabeležili na območju Mljetskega kanala, pri čemer je plula proti severu, nato se je za njo izgubila vsaka sled. Sedem dni pred tem so jo v splitski marini Kaštela najeli štirje člani posadke, dva moška in dve ženski s portugalskimi in latvijskimi državljanstvi. Pristojni so domnevali, da je jadrnica, ko je prenehala z oddajanjem signala, obrnila proti jugu in zapustila Jadransko morje. A je zdaj, pred nekaj tedni sledilo popolno presenečenje, jadrnico so namreč zapazili na drugem koncu sveta, v Braziliji.

Kot je za portal pred dnevi potrdil Silvio Šupić, upravljavec flote pri čarterski družbi Croatia Yachting, jih je iz Brazilije poklical nek Južnoafričan, ki jadrnico prepoznal. Poslal jim je fotografije, na podlagi katerih so tudi sami uspeli potrditi, da gre za njihov Mischief, ki pa je zdaj že plul pod novim imenom Albina. Ne vedo še sicer, kako se je jadrnica znašla v Braziliji, a jo je brazilska policija že zasegla, postopki pa so še v teku. Supić je še pojasnil, da so v Braziliji najeli lokalnega odvetnika, ki jim pomaga v sodelovanju z brazilskimi oblastmi, zaenkrat pa še ne vedo, kdaj se bo lahko jadrnica vrnila na Hrvaško. Je pa brazilska policija pridržala nekaj ljudi, a po navedbah Supića ne gre za isto četverico, ki je jadrnico najela v splitski marini.

Po navedbah brazilske policije so »čezoceansko jadrnico« zasegli, ko je bila zasidrana v pristaniškem mestu Natal na severozahodu države. Policijska operacija, v okviru katere želijo razbiti kriminalno združbo, odgovorno za krajo te jadrnice, je bila sicer plod sodelovanja obveščevalnih služb več držav. Portal Morski.hr, ki se opira na poročanje brazilskih virov blizu preiskave, med drugim poroča, da naj bi jadrnica pristala v rokah nekih ruskih turistov, ki naj bi jo odpeljali na neznano lokacijo, jo tam preimenovali ter ponaredili lastništvo in registracijo. 20. septembra naj bi izplula iz Maroka in nato pristala v brazilskem Porto Alegreju, pri čemer sta bila na krovu ruski kapitan in litovski mornar, ki sta približno teden dni pozneje Brazilijo zapustila z letalom. Policija je v okviru preiskave, ki poteka v sodelovanju tako z Interpolom kot Europolom, pridržala več oseb, vključno z nekim tujcem, ki se je takrat nahajal na jadrnici.