Kriminalistična preiskava

S ponarejenimi dokumenti direktorjev so iz slovenskih bank iztisnili več kot milijon evrov

S.R.
27. 11. 2023, 11.18
Posodobljeno: 27. 11. 2023, 12.42
Deli članek:

Ljubljanski kriminalisti so prejšnjo sredo na območju Policijske uprave Ljubljana izvedli 14 hišnih in osebnih preiskav, ki so bile plod od konca leta 2022 trajajoče kriminalistične preiskave, povezane z gospodarsko kriminaliteto.

Profimedia
/

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto sektorja ljubljanske kriminalistične policije Mitja Bartolme, je 12 oseb, starih med 28 in 56 let, osumljenih storitve več kot 30 kaznivih dejanj goljufije, pranja denarja in ponarejanja listin. Enajst osumljenih je slovenskih državljanov, eden je tujec. Dve pravni in štiri fizične osebe so oškodovali za skupno več kot milijon evrov. V preiskavi je sodelovalo 56 policistov, kriminalistov in preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Sa. R.
Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto sektorja ljubljanske kriminalistične policije Mitja Bartolme.

Kot je pojasnil Bartolme, so se osumljenci uslužbencem na bankah lažno predstavljali kot bodisi fizične osebe ali bodisi direktorji oziroma zastopniki oškodovanih gospodarskih družb, pri čemer so bančnim uslužbencem izstavljali ponarejene dokumente, s katerimi so izkazovali istovetnost. Pri tem so zahtevali dvige s transakcijskih računov oškodovane gospodarske družbe, v nekaterih primerih pa tudi sklenitev novih kreditov, kar so jim banke odobrile. V določenih primerih so od uslužbencev terjali tudi, da se denarna sredstva s transakcijskih računov prenesejo na račune v tujini, ta sredstva pa so nato dvigovali. Bartolme je med osumljenci izpostavil 56-letnika, ki so ga v okviru hišnih preiskav pridržali, preiskovalni sodnik pa ga je poslal v pripor. Gre za moškega, ki so ga zaradi tovrstnih kaznivih dejanj v preteklosti že obravnavali tako v Sloveniji kot v tujini. Policiji je sicer od več kot milijona evrov premoženjske koristi, kolikor so si lopovi nagrabili, uspelo zavarovati skoraj 600.000 evrov. Med hišno preiskavo so poleg preostalih predmetov zasegli tudi manjšo količino droge, kokaina in konoplje, ter nekaj kosov orožja, in sicer pištolo, avtomatsko puško, avtomatsko pištolo in 588 nabojev različnega kalibra. Zasežene predmete so poslali na analizo, ko bodo znani rezultati, pa bodo ustrezno ukrepali.