Lov

Medved na Krasu napadel lovca

S.Š.
27. 11. 2023, 12.23
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 11.36
Deli članek:

Kot so sporočili s Policijske uprave Koper (PU Koper), so včeraj ob 12.48 uri prejeli obvestilo, da je na območju Krasa, bolj natančno na hribu nad Kodreti, medved napadel lovca.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Policisti so na kraju ugotovili, da so člani LD Štanjel izvajali skupni lov, pri čemer sta se 49-letni in 46-letni lovec nahajala na stojišču, ko je do njiju nenadoma pritekel medved in 49-letnika napadel ter ga začel gristi in udarjati s šapami. Medveda so v goščavi najbrž prestrašili psi. 

Starešina lovske družine Štanjel Severin Švagelj je za Primorske novice povedal, da so skupaj z lovsko družino Kras Dutovlje včeraj organizirali pobraten lov oziroma skupinski pogon na divje prašiče in jelenjad. Na lovu je sodelovalo 63 lovcev, poleg domačih še iz drugih slovenskih krajev. Napad medveda se je zgodil nad Kodreti, na hribu Lukovnik, proti Erzelju. Lovca iz obeh lovskih družin sta stala blizu, ko je iz goščave nenadoma planil medved in napadel lovca iz lovske družine Štanjel. “Ugriznil ga je v roko in s šapo udaril po trebuhu,” je povedal Švagelj.

Na pomoč mu je priskočil drugi lovec

V tem trenutku je drugi 46-letni lovec s puško ustrelil in pokončal medveda. Švagelj je dodal, da to ni bilo enostavno, saj je moral lovec paziti, da ne bi zadel kolega. “Kljub vsemu se je še srečno končalo,” je ugotavljal Švagelj.

49-letnik je zadobil poškodbe po trebuhu, glavi in rokah, vendar ni v življenjski nevarnosti. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v bolnico Šempeter. Tam so mu že oskrbeli rano na roki, 49-letnik pa je še vedno v šoku. 

Lovca je, kot so ugotovili kasneje, napadel medved, težak 250 kilogramov, star približno 15 let. O napadu so obvestili policijo, zavod za gozdove in lovsko inšpekcijo. “V naši lovski družini takšnega primera še nismo imeli. Medveda med lovi še nismo srečali,” je po včerajšnjem napadu povedal starešina lovske družine Štanjel.