Iz leta 1994

Vrhovno sodišče ZDA izrazilo naklonjenost ohranitvi prepovedi orožja za družinske nasilneže

A.S./STA
8. 11. 2023, 12.29
Posodobljeno: 8. 11. 2023, 12.29
Deli članek:

Večina ameriških vrhovnih sodnikov je na torkovem zaslišanju o primeru iz Teksasa izrazila naklonjenost ohranitvi zveznega zakona iz leta 1994, ki osebam s prepovedjo približevanja zaradi nasilja v družini prepoveduje posedovanje strelnega orožja. Konservativno zvezno prizivno sodišče iz New Orleansa je zakon razveljavilo.

Profimedia
Slika je simbolična

Zvezni sodniki so poslušali argumente obeh strani glede primera Zackeyja Rahimija iz Teksasa, ki je leta 2019 udaril svojo partnerko in ji grozil, da jo bo ustrelil. Leta 2020 mu je sodišče odredilo prepoved približevanja. Nekaj mesecev kasneje pa je policija pri njem izvedla hišno preiskavo, ker je bil osumljen strelskega napada.

Policija je našla orožje in Rahimi je bil obsojen na zaporno kazen tudi zaradi kršenja zveznega zakona iz leta 1994. Vendar se je s pomočjo zagovornikov pravice do orožja v ZDA pritožil in prizivno sodišče v New Orleansu je obsodbo razveljavilo, ker je ugotovilo, da prepoved posedovanja orožja oseb s prepovedjo približevanja ni ustavna. Rahimi sicer ostaja v zaporu zaradi drugih zločinov.

Zvezna vlada se je pritožila na vrhovno sodišče in ameriški mediji poročajo, da so naklonjenost zakonu iz leta 1994 izrazili tako konservativni kot liberalni vrhovni sodniki, ker je v skladu z uveljavljenim načelom, da nevarni ljudje ne bi smeli imeti dostopa do strelnega orožja ne glede na v ustavi zagotovljeno pravico.

Konservativni sodnik Brett Kavanaugh je celo izrazil zaskrbljenost, da bi razveljavitev zakona ogrozila celoten sistem nadzora nad prodajo, ki je v zadnjih 25 letih preprečil 75.000 prodaj orožja nevarnim osebam.

Prizivno sodišče iz New Orleansa je zakon iz leta 1994 razveljavilo, potem ko je vrhovno sodišče ZDA junija lani krepko razširilo dostop do orožja v ZDA in celo spremenilo navodila sodiščem, kako naj odločajo glede omejevanja dostopa do orožja. Sodniki so prej o orožarskih zakonih odločali na podlagi tega, ali zakon prispeva k javni varnosti. Po novem imajo od vrhovnega sodišča navodilo, naj odločajo le na podlagi tega, ali je zakon v skladu z ameriško zgodovino regulacij orožja.

Odločitev bo znana junija 2024

Posledično so sodišča po zveznih državah razveljavila več kot deset zakonov glede orožja, med drugim omejitve glede starosti kupca, prepovedi domače proizvodnje orožja in prepovedi prodaje orožja nenasilnim obsojencem. Vrhovno sodišče bo odločitev o primeru iz Teksasa objavilo šele junija prihodnje leto. Tudi če ohrani prepoved posedovanja po zakonu iz leta 1994, bo njegova odločitev iz lanskega leta še vedno povzročala nejasnosti.

Statistika Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) sicer ugotavlja, da je bilo v ZDA strelno orožje uporabljeno v 57 odstotkih vseh umorov zakonskih partnerjev, intimnih partnerjev, otrok ali sorodnikov. "Orožje in nasilje v družini sta smrtonosna kombinacija," je sodnike opozorila generalna državna pravobranilka Elizabeth Prelogar, ki je dodala, da partnerji vsak mesec v ZDA ustrelijo in ubijejo 70 žensk.