Prepoved tobaka, vejpov, e-cigaret

Bodo prepovedali kajenje? "Cilj je ustvariti »generacijo brez tobaka!"

S.Š.
8. 11. 2023, 11.07
Posodobljeno: 8. 11. 2023, 11.14
Deli članek:

Kralj Karel III. je v Združenem kraljestvu napovedal načrte za ustvarjanje "generacije brez tobačnega dima" z omejitvijo prodaje tobaka otrokom določene starosti do konca njihovega življenja.

Profimedia
Bodo kajenje v Združenem kraljestvu kmalu povsem izkoreninili?

Kralj Karel III. je med svojim prvim kraljevim govorom v parlamentu v torek potrdil predlog zakona o tobaku in vapih, kar pomeni, da otroci, rojeni po letu 2009, nikoli ne bodo mogli v Angliji zakonito kupiti tobaka.

"Moja vlada bo uvedla zakonodajo za ustvarjanje generacije brez kajenja z omejevanjem prodaje tobaka, tako da otrokom, ki so trenutno stari štirinajst let ali mlajši, nikoli ne bodo mogli prodajati cigaret, ter omejevanjem prodaje in trženja e-cigaret otrokom.”

Angleški premier Rishi Sunak je dejal, da bi ta poteza pomenila, da 14-letnikom nikoli ne bodo zakonito prodali cigaret in da bodo lahko oni in kasnješe generacije odraščale brez kajenja. Sunak je dodal še, da kajenje v okviru prepovedi ne bo kriminalizirano.

Upajo, da bodo s sprejetjem zakona dosegli, da bo v Združenem kraljestvu do leta 2075 vsaj 1,7 milijona manj kadilcev.

Profimedia
Kralj Karel III.

Tudi proti vejpom in e-cigaretam 

Sunak je načrte za ustvarjanje generacije brez kajenja prvič predstavil že na septembrski konferenci, zdaj pa ga je uradno podprl še kralj.

"Če želimo spremeniti usmeritev naše države in zgraditi boljšo prihodnost za naše otroke, se moramo spoprijeti se z največjim vzrokom za slabo zdravje, invalidnost in smrt, ki ga je mogoče popolnoma preprečiti: kajenjem," je septembra dejal Sunak. "Predlog zakona bo uresničil težke, a nujne odločitve, da bo država prišla na pravo pot za prihodnost. Ni ga namreč bolj zasvojljivega izdelka, ki se legalno prodaja v naših trgovinah, kot je tobak. Štiri petine kadilcev začne kaditi že pred 20. letom starosti, zato je zaustavitev začetka zasvojenosti ključnega pomena."

Predlog zakona bo prav tako namenjen zatiranju vejpov in e-cigaret med mlajšo generacijo.

Profimedia
Rishi Sunak