Žalostna izpoved

Zdravnik iz Gaze: "Izbrati moramo, kdo živi in ​​kdo umre"

S.Š.
24. 10. 2023, 07.52
Posodobljeno: 24. 10. 2023, 07.55
Deli članek:

Zdravnik Nour El-Din Al-Khatib je eden od urgentnih zdravnikov v Gazi. Dejal je, da je medicinska ekipa v Gazi v težkem položaju in je prisiljena sprejemati najtežje odločitve.

Profimedia
Med hudo ranjenimi je tudi ogromno otrok.

V nenehnem obstreljevanju območja Gaze je umrlo najmanj 5.087 ljudi, 15.270 pa jih je bilo ranjenih. Veliko število poškodovanih predstavlja izziv za medicinsko osebje v Gazi.

Najmanj sedem od skoraj 30 bolnišnic v Gazi so morali zapreti. Poleg neusmiljenega bombardiranja se zdravstveni centri, ki ostajajo odprti, spopadajo z izpadi elektrike in hudim pomanjkanjem zalog.

Kdo živi in kdo umre? 

Eden izmed zdravnikov na urgentnem oddelku je dopisniku Euronews Nebalu Hajju povedal o svoji grozljivi izkušnji. Dejal je, da iz dneva v dan prejemajo vse več hudih primerov in da so med poškodovanimi največ ženske in otroci.

"Danes smo dosegli točko, ko moramo izbrati, kdo živi in ​​kdo umre. Oceniti moramo, komu bo zdravstvena oskrba najbolj koristila," je dejal dr. Nour El-Din Al-Khatib.

Ko med trupli najdeš svojca

Tudi zdravstveno osebje pa živi v nenehnem strahu za svoje najbližje, ki bi se lahko vsak trenutek znašli med žrtvami.

"Če bo prišlo do bombardiranja, bosta napetost in strah zagotovo prisotna, saj lahko vsak zdravnik pričakuje, da bo med ranjenimi kdo od njegovih domačih. To se je že večkrat tudi zgodilo," je dodal. Mnogi zdravniki so med mrtvimi in ranjenimi namreč našli svoje najbližje. "To je najhujši občutek," je zaključil.