Hitri prsti

Obalna straža ubila dva turista na vodnem skuterju

G.G.
1. 9. 2023, 07.15
Posodobljeno: 1. 9. 2023, 12.11
Deli članek:

Četverica turistov francosko-maroških korenin se je zabavala ob obali maroškega letovišča Saidia.

X
Pripadniki alžirske obalne straže so streljali.

Na vodnih skuterjih so pospešili in se oddaljili iz zaliva. Očitno so zapeljali v alžirske vode in alžirska obalna straža na čolnu je brez pomisleka streljala (jim je oči zalil znoj in je neizprosno pritiskalo sonce?). Ubili so dva turista. Na gladini morja plavajoče truplo je posnel maroški ribič, objavil posnetek na družbenih omrežjih in sprožil ogorčenje na strani Maroka, pa tudi v Alžiriji so nekateri kritični nad ravnanjem vojske.

Tretjega turista so aretirali, četrti, Mohamed Kissi, je uspel zbežati. Slednji je za maroške medije povedal, da so se med vožnjo z vodnimi skuterji nekoliko izgubili. Ko je proti njim zapeljal črn gumenjak, so spoznali, da so v alžirskih vodah, nikakor pa niso pričakovali, da bodo na njih takoj začeli streljati. »Hvala bogu, da me niso zadeli. So pa ubili mojega brata in prijatelja,« je za maroške medije dejal Kissi, ki je zanikal, da je skupina poskušala pobegniti, ko jih je odkrila obalna straža.

Alžirske in maroške oblasti incidenta zaenkrat ne komentirajo. Odnosi med državama so napeti že več desetletij, predvsem glede spornega območja Zahodne Sahare. Maroko to nekdanjo špansko kolonijo obravnava kot svoj del, Alžirija pa podpira gibanje Polisario, ki si prizadeva za neodvisnost Zahodne Sahare. Meja med Marokom in Alžirijo je zaprta od leta 1994. Pred dvema letoma pa je Alžirija začasno prekinila diplomatske odnose z Marokom, ker so Rabatu med drugim pripisali soodgovornost za požare.