Sprejemali naj bi dogovore

Delovna skupina tudi o strupenem mulju, ki ga je raznesla Meža

G.G./STA
1. 9. 2023, 06.53
Posodobljeno: 1. 9. 2023, 07.01
Deli članek:

Razširjena delovna skupina za koordinacijo obnove po poplavah bo pregledala razmere, izmenjala informacije in sprejela dogovore o nadaljnjem delu,

D.K./Novice Svet24
Tako izgleda danes Meža ob Leški cesti v Mežici.

Razširjena delovna skupina za koordinacijo obnove po poplavah začenja delo, potem ko se je iztekel državni načrt za zaščito in reševanje ob poplavah. Dokler teh nalog ne bo prevzela vladna služba za obnovo po poplavah in plazovih, bo delovna skupina pod vodstvom državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Boštjana Šefica skrbela za operativno usmerjanje, koordinacijo in vodenje izvajalcev ukrepov in nalog pri sanaciji. Po neuradnih informacijah STA bodo govorili tudi o ukrepih glede s svincem, cinkom in drugimi težkimi kovinami kontaminiranega poplavnega mulja, ki ga je po Mežiški dolini raznesla narasla reka Meža in spomnila na zgodovinsko malomarnost težke industrije.

Poleg tega je pristojna za spremljanje uspešnosti izvedbe ter oblikovanje in predlaganje dodatnih nujnih ukrepov za zagotavljanje odprave neposredne škode na infrastrukturi in objektih ter preprečevanja nastanka nove škode. Usmerja tudi zagotavljanje življenjskih pogojev in varnosti za prebivalstvo, usklajuje humanitarno in psihosocialno pomoč, sodeluje z donatorji neposredne materialne pomoči ter koordinira druge naloge za stabilizacijo razmer na prizadetih območjih in za zagotovitev pogojev za začetek obnove.

Gre za drugo fazo obnove po avgustovskih poplavah, v okviru katere bodo izvedli ukrepe iz interventnega zakona. Predvidoma naj bi ta faza trajala okoli dva meseca. V tem času bodo pripravljali tudi celovit zakon o obnovi. Razširjena delovna skupina naj bi danes že razpravljala o skeletu tega zakona. Tretja faza obnove se bo začela, ko bo zakon nared, ko bodo znane prioritete obnove in vsi viri. Takrat bo tudi začela delovati vladna služba za obnovo po poplavah.

Danes se izteče rok, do katerega morajo občine popisati predhodno oceno škode, nastale v ujmi. Ob velikem obsegu škode so se sicer marsikje soočili s težavami pri zagotavljanju zadostnega števila popisovalcev, zato si želijo podaljšanja roka oziroma razumevanja države v primeru zamud. Rok za vnos končne ocene škode v aplikacijo Ajda pa je 22. september.